Повідомили, у скільки обійдеться добудова перинатального центру в Луцьку

Повідомили, у скільки обійдеться добудова перинатального центру в Луцьку
Понад 100 млн грн., за підрахунками фахівців, потрібно, аби повністю завершити перинатальний центр.

Про це повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Нагадаємо, що медичний заклад зводять у Луцьку з 2000 року. Саме тоді ухвалили відповідне рішення. За рік – офіційно заклали капсулу на знак початку будівництва. Нині ж комплекс із 5-ти об’єктів, а саме стільки входить у перинатальний центр, готовий на 60 %. При цьому готовність одного з них – значно вища.

Об’єкти, що входять до комплексу перинатального центру:

1) реконструкція з прибудовою будівель Волинського обласного перинатального центру, структурного підрозділу Волинського ОДТМО;

2) акушерсько-гінекологічний корпус;

3) будівництво жіночої консультації;

4) реконструкція зовнішніх інженерних мереж;

5) капітальний ремонт неонатального корпусу.

100 млн грн. – це вартість не лише безпосередньо ремонтних робіт, але й необхідного для центру медичного обладнання. З огляду на те, що коштом виключно обласного бюджету об’єкт завершити однозначно не вдасться – і голова облдержадміністрації Володимир Гунчик неодноразово публічно на цьому наголошував – на один із 5 об’єктів комплексу залучено кошти Державного фонду регіонального розвитку. Мова – про акушерсько-гінекологічний корпус, на зведення котрого з державного бюджету цьогоріч надійшло 19 млн 418 тис. грн.

Аби процес фінансування такого важливого для Волині медичного закладу, котрий має стати додатковим акушерським «майданчиком» й розвантажити луцький пологовий, пришвидшити, голова облдержадміністрації ще в серпні 2017-го мав особисту зустріч із Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, під час якої лобіював виділення коштів.

Окрім того, немалу суму віднайшли у обласній казні. У 2017-му виділено 50 млн грн. Цю суму розподілили між усіма п’ятьма об’єктами, що входять до перинатального центру.

Роботи на об’єкті тривають, будівельники працюють, аби завершити перинатальний центр та здати його в експлуатацію. Разом із тим, без «але» не обійшлося. А все тому, що з огляду на зростання заробітної плати будівельників до 5 тис. 500 грн довелося коригувати проектно-кошторисну документацію. Окрім того, зросла й вартість медичного обладнання. Тож, аби провести тендерні процедури, слід здійснити процедурні. Передусім – через рішення обласної ради. 7 квітня 2017 облдержадміністрація звернулася з листом із цього приводу до обласної ради.

11 квітня подали проект рішення для подальшого розгляду на сесії. Зрозуміло, що освоювати кошти до ухвалення рішення не можна. Документ же – рішення № 14/5 «Про встановлення розміру кошторисної заробітної плати на 2017 рік при здійсненні будівництва об’єктів за рахунок коштів обласного бюджету» – ухвалили в сесійній залі 26 травня 2017 року, а отримало управління капітального будівництва облдержадміністрації підписаний і завірений належним чином документ 2 червня 2017 року.

«Тільки після цього у проектних інститутах з’явились підстави для завершення проектних робіт та подачі документів на експертизу. Термін проходження експертизи – 1 місяць», – повідомляють в управління капітального будівництва облдержадміністрації.

Законодавство ж передбачає можливість оголошення тендерної процедури лише після отримання експертного висновку.

Нині щодо двох об’єктів коригування уже проведено, як і тендери. Укладено угоди з підрядниками. Ще три тендерні пропозиції відкриють, щойно Держекспертиза надасть результати експертизи. Тож на разі саме тендерні процедури відбуваються в строки, передбачені для цього процесу, й з дотриманням чинного законодавства.

– Мою позицію волиняни знають: працювати виключно в правовому полі в усіх питаннях, – прокоментував Володимир Гунчик. – І ситуація з будівництвом перинатального центру – не виняток. Так, цей об’єкт слід добудувати, бо він більше ніж потрібен. Але гнати когось у спину, аби перерізати стрічку до конкретної дати й прозвітуватися, ніхто не буде. Одразу було зрозуміло, що здати такий великий об’єкт до початку вересня – не можливо. Аби освоїти ті суми коштів, які тільки наявні, потрібен час. Час і на будівельні роботи з дотриманням технологій, і на проведення процедурних питань. Але я впевнений: заклад добудуємо.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Повідомили, у скільки обійдеться добудова перинатального центру в Луцьку
13 вересень, 2017, 11:07