На Волині вирішували долю стародавнього човна

На Волині вирішували долю стародавнього човна
У Маневицькому районі 12 вересня відбувся захід «Врятуймо знахідку тисячоліття», де обговорювали долю човна-моноксила.

Директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич організував зустріч у приміщенні, де знаходиться човен, аби всі присутні могли подивитись, в якому стані він знаходиться, - пише Район.Маневичі.

«Зараз човен стоїть в пилюці, на протязі. Коли ми проводили процес консервування, побачили, що утворилася плівка. На сьогодні ми вже два місяці не проводимо консервування, через те, що плівка не дає далі проводити роботу. Тобто спочатку її потрібно повністю змивати. Зараз ми чекаємо, аби пам'ятку перевезли на стаціонарне місце, аби можна було продовжити консерваційні й реставраційні роботи», – пояснив директор музею Петро Хомич.

Начальник відділу культури райдержадміністрації Ігор Дерлюк розповів, що на сьогодні розроблена проектно-кошторисна документація про добудову приміщення до музею (для човна-моноксила), який вартує до півтора мільйона гривень. Коли проект пройде експертизу, тоді можна буде виділяти гроші із бюджетів.

Також виступив і директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, який розповів, що вони готові долучитися до продовження наукових досліджень, сприяти реставрації та консервації, поширювати інформацію, створювати публікації, залучати колег з-за кордону та України.

Опісля відбувся круглий стіл у Маневицькій райдержадміністрації, до якого долучилися голова райдержадміністрації Андрій Линдюк, декан історичного факультету СНУ ім. Лесі Українки Анатолій Шваб та професор цього університету Ярослав Шабала.

Андрій Линдюк розповів, що до кінця наступного тижня вони планують подати документи на експертизу, аби не відтягувати цей процес, адже він довготривалий.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині вирішували долю стародавнього човна
13 вересень, 2017, 12:37