Батькам учнів скандальної школи на Волині влаштували «екскурсію»

Батькам учнів скандальної школи на Волині влаштували «екскурсію»
Для 240-ка дітей Стобихівської школи І-ІІ ступенів, що на Камінь-Каширщині навчальний рік так і не розпочався.

Батьки й досі не пускають дітей до школи, аргументуючи це аварійним станом навчальних приміщень, - інформує відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Аби побачити реальний стан речей, поспілкуватись із батьками та викладацьким колективом із робочим візитом у школі побували начальник управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації Людмила Плахотна, голова Камінь-Каширської райдержадміністрації Валерій Дунайчук та начальник відділу освіти Віктор Пась.

Щойно прибули, попрямували відразу до школи, де вже зібрались батьки та працюють педагоги. Найперше оглянули навчальні класи, бібліотеку, де й досі зберігаються підручники дітей, а от до їдальні делегацію з невідомих причин, на жаль, не впустили.

Про недолугість протесних акцій говорять і самі педагоги, які зізнались, що спілкувалися з дітьми, а ті – дуже хочуть до школи.

Батьківські методи вирішення назрілої проблеми більше ніж дивують, адже діти пропустили вже два тижні навчання – повторення пройденого матеріалу, за словами вчителів, уже скінчилось і розпочалося вивчення нових тем, які учні не зможуть освоїти навіть самостійно, бо ж підручники і досі залишаються в школі. До речі, школа забезпечена ними повністю.

Віктор Пась розповів, що приміщення школи та будинку культури, де теж проводять навчання, оглядав експерт і визначив стан будівель як задовільний, тобто навчання там можна продовжувати. А якщо і є проблеми із електропроводкою, фасадними тріщинами та пошкодженим дахом, то їх можна вирішити силами батьків.

Однак останні брати участь у ремонтних роботах на відріз відмовляються, адже хочуть будівництва у Стобихівці нової школи.

Людмила Плахотна своєю чергою пояснює, що навіть із початком будівнитцва нового навчального закладу діти повинні відвідувати школу, а для цього потрібно спільними зусиллями створити їм комфортні умови.

До того ж, учні випускних класів цьогоріч складатимуть зовнішнє незалежне оцінювання, а за таких умов, вони не зможуть освоїти навчальний план та успішно написати тест.

"Для початкових класів у школі створені прекрасні умови, гірші умови – для учнів середньої ланки, тому ці учні поїдуть до опорної школи, – резюмувала Людмила Володимирівна.

Опорна школа у сусідньому селі Карасин може вмістити усіх учнів, до того ж, має шкільний автобус. Батьки ж таку ініціативу в один голос заперечили, повторюючи: «У Карасин своїх дітей не пустимо».

Аби показати батькам те, що втрачають їхні діти, перебуваючи вдома, а також побачити стан інших навчальних закладів району, де нині успішно розпочалося навчання, Людмила Володимирівна, разом із окремими батьками та директором Анатолієм Хельчиком, відвідали школи в Осівцях, Соснівці, Олениному та Житнівці Камінь-Каширського району.

Найперше делегація відвідала школу І-ІІ ступенів у селі Осівці, де навчається 191 учень. Разом із директором закладу Любов’ю Дем’яник оглянули класи, їдальню та санвузли, які зробили ще у 2013 році.

Прикметно, що у 2013 році свято Першого дзвоника у тамтешній школі теж не відбулось, батьки не відпустили своїх дітей до навчального закладу через аварійний стан будівлі. Однак, таке рішення було тимчасовим і як стверджує директор школи Любов Омелянівна, не було жодного дня від початку навчання, коли б класи пустували. Батьки розуміли важливість навчання й те, що школа за місяць чи за рік не побудується, і навчання поступово розпочалось та увійшло у звичне русло.

Будівництво нової школи в Осівцях таки розпочалось, однак лише у 2016 році, але попри це батьки й далі продовжуть впорядковувати старе приміщення школи, створюючи комфортні умови для навчання своїх дітей.

Опісля батьки мали змогу оглянути Соснівську філію опорного навчального закладу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів с. Пнівне» Камінь-Каширського району, де у 2016 році розпочато добудову трьох класних кімнат та санвузлів. Нині ж, у школі навчається 71 учень і тривають окремі роботи, які орієнтовно повинні завершитись до кінця поточного року.

Саме у Соснівській школі батьки самотужки збудували спортивний зал, який охоче показали стобихівцям. Директор школи Володимир Цимбалюк зауважив, що під час будівництва закладу соснівці показали себе сильною і дружньою громадою.

"Ми не їздили, не жалілись, а просто взяли і почали будувати. Уся техніка була із нашого села: ми викорчували дерева, завезли щебінь, заливали фундамент теж майже самі, допомога громади була дуже відчутною", – стверджує Володимир Петрович.

Далі оглянули приміщення загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів села Оленине, де навчається 145 учнів. Для поліпшення умов навчання дітей у 2015 році добудовано 2 класні кімнати, кабінет директора та санвузли, а у 2016-му – здійснено добудову ще трьох класних кімнат, учительської та санвузлів.

Приїхавши до школи, Людмила Плахотна запитала у директора Валентини Носовської про нинішній стан справ у навчальному закладі, адже у засобах масової інформації було чимало шквальної критики щодо неналежних умов. Валентина Михайлівна ж своєю чергою подивована і зазначила, що народний депутат України Ірина Констанкевич, яка активно окреслює проблеми школи, ще жодного разу, після свого обрання, у закладі не була.

Тож батьки оглянули їдальню, яка хоч і маленька, проте здатна вмістити усіх дітей. Навпроти – навчальний корпус для учнів початкових класів, який будували батьки разом із вчителями, технічними працівниками. Директор стверджує, що батьки дуже хотіли, аби їхні діти навчались у затишних приміщеннях, тому й працювали спочатку самотужки.

Останньою локацією поїздки став огляд загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів села Житнівка, де навчається 135 учнів. Новозбудований заклад введено в експлуатацію у 2015 році. Виконуюча обов’язки директора Валентина Приходько показала батькам приміщення школи, наповнення класів, спортивного залу, довколишню інфраструктуру.

Саме там, підсумовуючи побачене у попередніх навчальних закладах, Людмила Плахотна ще раз звернулася до представників батьківської громади, аби ті полишили свої амбіції та дозволили дітям навчатися.

Адже такими діями вони порушують конституційне право людини на освіту і будуть за це відповідати. Батьки ж, на останній локації, уже обдумували над залученням власних коштів для будівництва фундаменту.

Однак, чи вдалось освітянам краю переконати батьків і яким буде їхнє рішення дізнаємося із початком нового навчального тижня – 18 вересня, адже нині у дітей – «канікули».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Батькам учнів скандальної школи на Волині влаштували «екскурсію»
15 вересень, 2017, 15:17