Студентський «Картопля-фест» на Волині 30 років тому

Студентський «Картопля-фест» на Волині 30 років тому
У радянські часи студентів активно залучали до збору урожаю на колгоспних полях. Зокрема – картоплі.

Про це пише Тетяна Яцечко-Блаженко на шпальтах Район. Луцьк.

Явище під назвою «Картопля» чи «Колгосп» - типове явище у житті кожного луцького студента 30 років тому. Саме так в радянські часи називали організовані примусові роботи зі збирання врожаю міськими жителями, а найчастіше це були саме студенти, школярі та працівники державних установ.

На представленій тематичній фотопідбірці - трудові будні студентів історичного факультету Луцького державного педагогічного інституту під час польових робіт в 1980-х роках.

В радянському селі, як правило, не вистачало справної техніки, яка могла б механізувати процес збору врожаю, тому з кінця 1960-х років став позначатися і дефіцит працівників. Саме тому для збору врожаю почали залучати міських школярів, студентів, і навіть представників інтелігенції.

Вираз «поїхати на картоплю» в ті часи був відомий всім, навіть хто все життя жив у місті й не мав городу. У більшості колишніх студентів про ці виїзди на роботи залишились позитивні спогади. Адже вечорами для студентів, які перетворилися на деякий час у колгоспників, проводилися дискотеки, на які йшла й сільська молодь.

Стосовно оплати за таку працю, то бувало по-різному. Інколи це непогано оплачувалась, хоча й були випадки, коли поїздки носили благодійний характер, і зароблені кошти перераховувалися на рахунки дитячих будинків.

Під час таких виїздів хтось повинен був слідкувати за дисципліною: як правило це були куратори та аспіранти. Порушення могли мати негативний наслідок – відрахування з інституту та «розбірки» на комсомольських зборах.


Проживали студенти, як правило, у дитячих садочках, піонерських таборах, школах або в місцевих жителів.

Цікаво, що від таких поїздок в колгосп тоді практично ніхто і не ухилявся, тому що для молоді це була своєрідна романтика, яка інколи закінчувалась студентським весіллям.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Студентський «Картопля-фест» на Волині 30 років тому
16 вересень, 2017, 01:37
У Києві прогримів вибух
16 вересень, 2017, 00:25