Журналіст судиться із райрадою на Волині

Журналіст судиться із райрадою на Волині
Волинський журналіст Богдан Ліпич (Нестор Ліпич) звернувся до суду через те, що Камінь-Каширська райрада не надала відповіді на його запити.

Про це повідомляє ІМІ.

За словами журналіста, у липні він надіслав три запити на електронну адресу Камінь-Каширської районної ради. Але райрада на три запити відповіла одним листом, зазначивши: «Відповіді на ваші запити ви можете знайти на сайті районної ради kamin-radio.com.ua».

Журналіст просив надати інформацію стосовно коштів, що були виділені на ремонт сесійної зали в адмінприміщенні Камінь-Каширської районної ради в 2016 році.

«Камінь-Каширська райрада є розпорядником запитуваної мною інформації, але відповідь на запит надіслали одним єдиним реченням! Мене перенаправили на сайт районної ради, що є грубим порушенням частини 2 статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації. 14 липня на адресу електронної пошти отримав відповідь від райради з текстом: «Відповіді на ваші запити ви зможете знайти на сайті районної ради kamin-radio.com.ua», – розповів Ліпич.

На думку журналіста, така практика є недопустимою, оскільки йде в розріз із чинним законодавством та принципами діловодства. Кожен запит має реєструватись та розглядатись окремо.

«Повторний запит не надсилав, але надіслав звернення до райради, у якому попередив про адміністративну відповідальність за неправомірну відмову у наданні публічної інформації наголошуючи, що у випадку чергового порушення радою норм чинного законодавства залишаю за собою право звернутися до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, або ж до суду», – сказав Богдан Ліпич.

Журналіст зазначив, що позов до Камінь-Каширського районного суду подав 31 серпня.

Також він написав звернення до райради із вимогою надіслати відповіді на запити у належній формі, відповідно до норм чинного законодавства. За його словами, після звернення надали відповідь на два запити, а на один не надали.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний вказав на неправомірні дії районної ради.

«Відповідно до ч. 2 ст. 22 Закону про доступ відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел вважається неправомірною відмовою в наданні інформації. Також очeвидно, що на кожeн запит має надходити відповідна відповідь, тому тут можна говорити про нeнадання відповіді як такої на інформаційні запити», – прокоментував юрист.

Судовий збір у справі оплатила ініціатива #насудзадоступ.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.