У 2018 році очікують нагромадження заяв на Карту поляка

У 2018 році очікують нагромадження заяв на Карту поляка
У квітні наступного року втратять свою дійсність перші Карти поляка, видані у 2008 р. на 10 років.

У квітні 2018 р. можливе нагромадження заяв про надання Карти поляка; тоді втратять свою дійсність перші карти, видані у 2008 р. терміном на 10 років. Про це повідомили в середу, 20 вересня, у Міністерстві закордонних справ Польщі, - пише «Волинський монітор».

У середу сенатська комісія справ еміграції та зв’язків із поляками за кордоном вислухала інформацію МЗС і Міністерства внутрішніх справ та адміністрації на тему реалізації нового закону «Про карту поляка».

Заступниця директора Департаменту співпраці з Полонією та поляками за кордоном у МЗС Маґдалена Пщулковська звернула увагу на те, що наступного року мине десять років від ухвалення закону «Про Карту поляка». «У квітні наступного року може відбутися нагромадження, адже будуть не тільки нові заяви про видання Карти поляка, адже дійсність втратять перші карти, видані відразу після вступу в силу закону», – зауважила вона. Чиновниця нагадала, що Карту поляка видають терміном на 10 років, а перші документи надали у травні 2008 р.

Маґдалена Пщулковська поінформувала, що до 15 серпня 2017 р. розглянули 18 тис. 647 заяв про надання Карти поляка. Своєю чергою, торік це число становило 27 тис. Чиновниця зауважила, що невідомо, скільки таких заяв можуть розглянути протягом усього 2018 р.

Віце-міністр внутрішніх справ і адміністрації Себастіан Хвалек нагадав, що на МВС накладено «питання фінансових виплат для власників Карти поляка». «Дані свідчать про те, що від січня до 1 вересня 2017 р. подано приблизно 7 тис. заяв про надання дозволу на постійне перебування на підставі Карти поляка та майже 5 тис. клопотань про грошові виплати для цих осіб», – сказав Хвалек. Він повідомив, що найбільшу кількість заяв на отримання таких виплат подано в Мазовецькому (31 %), Люблінському (12,6 %), Малопольському (10,5 %) та Нижньосілезькому воєводствах.

Як сказав Хвалек, найбільше заяв подали громадяни України та Білорусі. «Більшість клопотань про соціальні виплати розглядають позитивно», – наголосив він і додав, що негативні рішення є наслідком, здебільшого, «недотримання заявником формальних вимог».

Нагадаємо, новий закон «Про Карту поляка» президент Польщі Анджей Дуда підписав у грудні 2016 р. Документ передбачає, що рішення про грошові виплати для власників карти, котрі клопочуться про надання їм дозволу на постійне перебування в Польщі, видають не старости, а воєводи. Виключено також можливість подачі наступних заяв особами, котрі отримали допомогу в максимальному розмірі протягом 9 місяців, і можливість отримання виплати особами, котрі використали ці кошти як члени сім’ї заявника.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
які моі діі карта поляка закінчується 15 травня.
Відповісти