Від влади вимагають зберегти авіаційну славу Волині

Від влади вимагають зберегти авіаційну славу Волині
Від влади вимагають відновити унікальні авіаційні пам’ятки, які збереглися в Луцьку.

Про це повідомляє Волиньтаймс.

ГФ «Волинський щит» та організація волинських авіалюбителів «ОВАЛ» ініціювали збереження та гідне вшанування великої та славної авіаційної сторінки волинської історії та започаткуванню нових її традицій. Звернення, ініційоване ними до секретаря міськради Григорія Пустовіта, голови Волинської ОДА Володимира Гунчика та голови Волиньради Ігоря Палиці, підтримали відомі авіатори краю та родини героїв Другої Світової війни, що захищали небо Волині. Воно просвітницько-інформативне й піднімає чіткі проблеми, що потребують негайного вирішення владою.

У зверненні вони вимагають:

«1. Відмінити рішення Луцької міської ради в частині внесення до переліку земельних ділянок, що підлягають приватизації, земельної ділянки на розі вул. Стрілецької та проспекту Грушевського. Так як на цьому місці історично встановлено меморіальний камінь видатному льотчику Костянтину Арцеулову, а в будинку поруч проживає велика кількість ветеранів авіації та членів їх сімей пропонуємо створити на цьому місці меморіальний «сквер Авіаторів» з наданням відповідного статусу. Зі свого боку ми готові долучитись до процесу його фахового архітектурно-просторового вирішення і наповнення.



2. З метою функціонального збереження частини колишнього Луцького аеропорту в с. Крупа, де Луцька міська рада зберегла частку майна, для організації процесу військово-патріотичного виховання молоді та її первинної авіаційної підготовки, наполягаємо на збереженні даної частки майна за громадою міста та створення на її базі підприємства чи клубу відповідного авіаційного та військово-патріотичного спрямування.



3. Так як на території одного з дитячих таборів відпочинку поблизу с. Гаразджа Луцького району знаходиться унікальний літак МиГ-15УТИ, на якому особисто літав перший в світі космонавт Юрій Гагарін, просимо надати йому статус пам'ятки історії та вжити заходів для його збереження та фахової реставрації.



4. На вул. Гулака-Артемовського в Луцьку авіаторами 289-ї Нікопольської двічі Червонопрапорної авіаційної дивізії ще за радянських часів був встановлений пам'ятник, присвячений першому в світі виводу літака зі «штопора». Основу його складають частини бойового гелікоптера, який брав участь у війні в Афганістані. Нині пам'ятник знаходиться в занедбаному стані. Просимо здійснити його фахову реставрацію, поставити на баланс міста та внести до переліку пам'яток історії.



5. На пр. Молоді в Луцьку з 1981 року знаходиться унікальна авіаційна пам'ятка - пасажирський літак Іл-18Б. На сьогоднішній день в світі в якості музейних експонатів лишилось всього три подібні літаки, один з яких знаходиться в Луцьку. Зважаючи на це, наполягаємо на внесенні цього літака до переліку пам'яток, забезпечення його збереження, охорони та фахової реставрації».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А нас рать (як в анекдоті)
Сказали можновладці. Здамо літака буде дохід. А місце віддамо КоZюri.
Відповісти
Останні новини
Від влади вимагають зберегти авіаційну славу Волині
21 вересень, 2017, 21:33