Сонячні батареї та 3D-малюнок на фасаді: на Волині ремонтують школу

Сонячні батареї та 3D-малюнок на фасаді: на Волині ремонтують школу
Перша на Волині школа з енергозберігаючою системою водонагріву від сонячних батарей та 3D-малюнком на фасаді працюватиме у Ратнівському районі.

Мова йде про навчально-виховний комплекс ЗОШ І-ІІІ ступенів – дитячий садок села Заброди, – повідомляють у прес-службі Волинської ОДА.

Нинішнє приміщення закладу побудували ще у 1971 році. За довгі роки роботи дерев’яні конструкції даху у ньому зазнали значних пошкоджень, старі вікна й двері зносилися, а неутеплені стіни у зимову пору року не зберігали тепло, а навпаки – сприяли швидкому охолодженню класних кімнат та коридорів.

Капітальний ремонт будівлі школи цьогоріч включили до переліку об’єктів, що фінансують із Державного фонду регіонального розвитку із залученням коштів місцевих бюджетів у співвідношенні 90/10.

Загальна вартість проекту – майже 2,9 млн. грн. 2,6 млн. грн із них – кошти Фонду і 289 тис. грн – заявника

Як розповів директор навчального закладу Роман Тарасюк, наразі над ремонтом приміщення працює 14 людей. Вони виконують роботи з утеплення й облаштування фасаду, а також заміни покрівлі з азбестоцементного шиферу металочерепицею. У рамках реалізації проекту закупили й нові металопластикові вікна, котрі невдовзі встановлять у шкільних класах.

«Під час реновації приміщення виявили велику частину попередньо неврахованих до зазначеного об’єкту робіт. Для прикладу, внутрішнє перекриття, яке на момент виготовлення проектно-кошторисної документації мало задовільний стан, тепер стало непридатним. Окрім цього, маємо неврахування щодо ґанків, цоколю і вентиляційної системи. Позаяк після заміни дерев’яних вікон металопласниковими, класи стануть паркими. Відтак, потрібно працювати над вентиляцією, аби школярам було зручно навчатися», – розповів керівник закладу про проблеми.

Тож, резюмував директор школи, нині обраховують вартість проведення вкрай необхідних додаткових робіт із ремонту будівлі та готують подати, як пропозицію щодо дофінансування.

Головний підрядник об’єкту – керівник ТзОВ «Луцьккомунбуд» Ігор Швець, своєю чергою, акцентував увагу на ще одній проблемі, котру потрібно вирішувати на вищому рівні. А саме – недостатній потужності підключення навчального закладу до діючих мереж енергопостачальної організації. Наразі воно стандартне та становить 5 кВт. Проте для належного функціонування школи потрібна потужність у 22 кВт. Парадокс же ж у тому, що електрики наполягають: збільшать потужність лише після введення об’єкту в експлуатацію, коли всі ремонтні роботи завершать. Однак це може призвести до нових ушкоджень щойно відремонтованого приміщення.

Володимир Гунчик пообіцяв зробити все можливе, аби електроенергію до Забродівської школи постачали належним чином і в потрібному обсязі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Сонячні батареї та 3D-малюнок на фасаді: на Волині ремонтують школу
26 вересень, 2017, 11:16