На Волині створюють ОТГ, якої немає у Перспективному плані

На Волині створюють ОТГ, якої немає у Перспективному плані
У Волинській області можуть змінити Перспективний план формування територій громад. Річ у тім, що замість запланованих трьох ОТГ на Горохівщині їх, ймовірно, буде чотири.

Про це стало відомо, 25 вересня, під час робочої поїздки до Горохова консультантів Асоціації міст України Василя Грома, Валентина Малиновського та Анатолія Банери, - інформують у Волинському регіональному відділенні АМУ.

Нагадаємо, що виїзні консультації – одна зі складових Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який Асоціація міст України реалізує за підтримки USAID.

Як йдеться у повідомленні, на зустрічі в Горохівській міській раді, в якій взяли участь міський голова Віктор Годик, голова райради Тарас Щерблюк, голови сіл Цегів, Мирків, Пірванче, Рачин, селищний голова Мар’янівки, йшлося про особливості створення міської ОТГ.

Судячи з активного обговорення, яке мало місце та зацікавленості горохівчан, децентралізаційна реформа тут зрушилась із мертвої точки. У Горохові, навіть попри те, що міській раді нині доводиться судитися, через нюанси в оголошенні порядку проведення громадського обговорення щодо створення ОТГ, процес об’єднання не припинили.

Говорячи про формування Горохівської та й інших ОТГ на Волині, присутні наголосили, що нині великих клопотів завдає бездумне, як переконані вони, визначення меж населених пунктів.

– При всій моїй повазі до тодішніх архітекторів, іноді мені здається, що все це вони робили на п’яну голову. От у нас цегельний завод розташований на території села Цегів, а адреса у нього горохівська, – дивується мер. – Зараз ми зробили схему планування, все узгодили, але про що думали люди в 90-ті годі збагнути…

Пригадали, що з аналогічною проблемою стикнулося і Берестечко, про горезвісне формування ОТГ довкола якого, не писав і не говорив хіба що лінивий.

– Ми були у Берестечку з консультацією і знову плануємо поїхати. Там зволікають із об’єднанням, бо Перемиль теж хоче бути центром громади, мовляв, ми багаті, – каже консультант із правових питань АМУ Малиновський. – Але закон є закон і місто – безумовний центр громади.

Торкнулися на зустрічі у Горохові й ще однієї теми – створення четвертої ОТГ в районі, якої немає у Перспективному плані формування об’єднаних територій на Волині. Йдеться про Мар’янівську ОТГ, до появи якої схиляються і мер Горохова, і очільник райради.

– Це була ініціатива наших депутатів, яку вони виклали у своєму зверненні. У Мар’янівці провели сесію та рішення прийняли сесійно, – каже селищний голова Микола Климчук. – Вже узгодили проведення громадських слухань, затвердили положення і порядок їх проведення. У Мар’янівці люди налаштовані на створення громади із центром у їхньому селищі. За спільне господарювання з нами Скригівська, Бужанська, Цегівська, Бранівська, Галичанська сільські ради.

Від консультантів Асоціації міст України пан Климчук отримав практичний посібник «Формування спроможних територіальних громад» виданий Проекту USAID ПУЛЬС, який АМУ впроваджує за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку. Це дозволить, при створенні
громади, уникнути неправильного оформлення документів і чітко слідували букві закону.

Позаяк Мар’янівської ОТГ не має у Перспективному плані, то зі слів Валентина Малиновського, консультанти АМУ допоможуть на сесії у Волиньраді внести в нього зміни. Відтак, в області може бути не 74, а 75 спроможних об’єднаних громад.

Також спілкуючись із самоврядцями консультант з бюджетних питань АМУ Василь Гром пообіцяв допомогти Горохівській і Мар’янівській ОТГ зробити фінансові розрахунки, щоб бачити реальну картину, якими грішми вони зможуть розпоряджатися після утворення громад.

За попередніми підрахунками Василя Грома, маючи в кишені такий козир як цукровий завод, що запрацює найближчим часом і створить спершу 350 робочих міст, а в перспективі 600, майже 10 тисяч жителів, Мар’янівська ОТГ може жити досить непогано.

– За власними доходами ви не бідота, бо за моїми попередніми підрахунками у 2018 році матимете 13 мільйонів гривень власних доходів, а якщо взяти реальні цифри, то можливо і всі 15. А врахуйте освітню субвенцію, думаю, що заберете первинку, то буде ще більше грошей. Точні цифри отримаєте, коли матиму від вас реальну картину, – наголосив Гром. – У вас є всі шанси стати потужними і спроможними громадами, тому робіть усе правильно, але швидко і не зволікати, бо й так втратили буде багато часу.

Втім, найімовірніше, ці громади створять і вибори проведуть 2018-го.
До речі, створюючи Горохівську і Мар’янівську ОТГ зіштовхнулися ще з однією проблемою, яка має місце і в інших районах Волині – заборона роз’єднувати сільські ради під час об’єднання. Цю правову колізію може, зі слів Малиновського, вирішили лише внесення змін до закону «Про добровільне об’єднання громад», що дозволить окремим населеним пунктам вибирати у якій громаді жити.

Завершуючи зустріч консультанти АМУ закликали самоврядців Горохівщини не спинятися, бо зволікання смерті подібне, вже й так втратили три роки. Нині ОТГ вкрито пів Волині, а фінансово виграли ті, хто першим зважився на об’єднання. Дороги назад немає – за децентралізацією майбутнє.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині створюють ОТГ, якої немає у Перспективному плані
26 вересень, 2017, 13:12
«БудуйТіло3»: відеовипуск
26 вересень, 2017, 13:00