Видали книгу про луцькі дзвони та вежові годинники

Видали книгу про луцькі дзвони та вежові годинники
Галина Марчук і Надія Севрюкова видали книгу, в якій містяться цікаві й невідомі широкому загалу відомості про різноманітні археологічні знахідки на теренах Волині, насамперед, дзвони.

Книгу “Мідний голос віків” презентували в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки, - інформує ВРД НСТУ.

Галина Марчук — відома на Волині та за її межами як голова обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. Також вона — організатор єдиного в Україні музею дзвонів, що в Луцькому замку, зібрала унікальну колекцію сувенірних дзвоників. Саме цим давнім інструментам із потужним звуком присвячена книга “Мідний голос віків”. На її сторінках — історія та відомості про дзвони та вежові годинники у луцьких храмах.

“В цій книзі описані луцькі дзвони. Місто наше має велику історію, але про дзвони відомо дуже мало. Книгу я писала довго. Вона мені два рази у комп’ютері зникала, “злітали” диски і тому мусила перебирати чернетки у макулатурі, яку ще не винесла. Шукала та відновлювала. Повинна вам сказати, воно то було на краще, бо спочатку я планувала по-іншому, а вже остаточна книга вийшла такою, якою мала бути”, – каже Галина Марчук.

У книзі йдеться про художнє оформлення дзвонів, порівняння давніх таких виробів і сучасних. Дзвонарське мистецтво Галина Марчук досліджувала з учителем музичного мистецтва Луцького НВК №9 Надією Севрюковою.

“Пані Галина – це взагалі моя муза. Якби вона мене не примушувала, постійно не спонукала, я би цієї роботи не написала… Я вважаю, що написане треба якось впорядковувати, ділитися. Те, що у тебе в комп’ютері та у зошитах ніхто не знає, а те, що ти можеш видати,то люди будуть цікавитися та читати” – переконана Надія Севрюкова.

Голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії УПЦ протоієрей Валентин Марчук вважає, що книга дасть можливість наступним поколінням краще знати історію дзвонарського мистецтва.

“Відкривши книгу, я оглянув відомі дзвіниці у нас, на Волині, і навіть у Луцьку. Приємно побачити і наші храми, де звершуються богослужіння і використовуються ці дзвони. Честь і слава автору, за те, що провела таке дослідження. Своєрідне дослідження в історії церкви, в історії життя нашого волинського краю”, – каже протоієрей Валентин Марчук.

Автори книги пообіцяли, що не зупиняться на досягнутому й надалі досліджуватимуть історико-культурну спадщину нашого краю.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Видали книгу про луцькі дзвони та вежові годинники
26 вересень, 2017, 16:40