В Україні набув чинності закон про освіту

В Україні набув чинності закон про освіту
В Україні 28 вересня набуває чинності закон "Про освіту", який передбачає 12-річну освіту в школі і підвищення ролі української мови.

Він визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу, - пише Корреспондент.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

При цьому представники нацменшин, які розпочали навчання в школі до 2018 року, продовжують його отримувати за старими нормами, з поступовим збільшенням кількості предметів українською мовою.

Закон передбачає, що повна середня освіта триватиме 12 років і складатиметься з початкової освіти тривалістю чотири роки, базової середньої освіти тривалістю п'ять років, яку отримають в гімназії, і профільної середньої освіти тривалістю три роки, яку отримають в ліцеї або закладах професійної освіти.

Профільна середня освіта (старші класи школи) може бути двох напрямків - загальноосвітньою і професійною.

Навчання учнів за програмами 12-річної школи для початкової освіти розпочинається 1 вересня 2018 року, для базової середньої освіти - 1 вересня 2022 року і для профільної середньої освіти - 1 вересня 2027 року.

Також в законі передбачено підвищення мінімальної заробітної плати вчителів до трьох мінімальних заробітних плат, яке набуває чинності з 2018 року, а реалізовуватися має поетапно до 2023 року.

На фінансування освіти, згідно з документом, з держбюджету, місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законом, буде виділятися 7% ВВП.


Документ викликав різку критику в деяких країнах, зокрема, Угорщини та Румунії. У Росії його назвали "актом етноциду російського народу в Україні".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
В Україні набув чинності закон про освіту
28 вересень, 2017, 08:59
Помер засновник «Playboy»
28 вересень, 2017, 08:29