Чим вражають волиняни на Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв

Чим вражають волиняни на Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв
У Житомирі стартував XI Всеукраїнський зліт учнівських лісництв.

Волинь на ньому представляє переможець обласного зльоту – команда юних лісівників ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 смт Ратне ім. М. Заліпи у складі Юлії Касянчук, Аліси Лахтюк та Анастасії Маковецької зі своїм керівником Людмилою Філіпчук, - інформує прес-служба Волинської ОУЛМГ.

На володаря гран-прі чекає квадрокоптер. Золото, срібло та бронза – ноутбуки, мультифункціональні системи та відеопроектор відповідно. Азарт серед юних лісівників – надзвичайний.

– Всеукраїнський зліт проходитить на базі Житомирського національного агроекологічного університету за сприяння обласного управління лісового та мисливського господарства, – повідомляє керівник волинської делегації, завідувач відділу екології Волинського еколого-натуралістичного центру Ярослава Рубіновська. – У ньому бере участь 23 команди. Приїхали навіть юні лісівники Донеччини. Всього 150 учасників. На урочистому відкритті нас вітали ректор ЖНАЕУ Олег Скидан, заступник голови Житомирської ОДА Ярослав Лагута, заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар, голова Товариства лісівників України Олександр Яресько, директор Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Володимир Вербицький, начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський та ін.

– Нехай не всі стануть лісівниками, – наголосив у своєму вітальному слові начальник Житомирського ОУЛМГ Андрій Курінський, – але людьми виростуть достойними, закоханими у природу та її велич!

Андрій Борисович відзначив велику виховну еколого-освітню і профорієнтаційну місію учнівських лісництв, яких зараз на Житомирщині 25 і під крилом яких лісовою наукою займається 574 школярі. Житомиряни розглядають учнівські лісництва як особливу форму виховання в учнів дбайливого, екологічно і економічно обґрунтованого, соціально активного ставлення до природи, її вивчення і пізнання, поглиблення знань підлітків у галузі лісового господарства та екології.

Адже щорічно у кожному шкільному лісництві займається 20-25 учнів, ще 50-70 учнів долучається до робіт по відтворенню та дослідженню лісу. За шкільними лісництвами Житомирщини закріплено понад 8 тисяч гектарів лісу. Школярі Житомирщини щорічно висаджують 300 гектарів нових лісів.

– Головне завдання шкільного лісництва – виховати розумного, дбайливого, люблячого господаря лісу! – наголошують організатори XI Всеукраїнського зльоту.

Всі команди привезли із собою тематичні виставки, то ж у ЖНАЕУ діє цілий виставковий павільйон, де можна дізнатися і про шкільні лісництва, які беруть участь у зльоті, і про природу областей, звідки приїхали діти.

Вчора учнівські лісництва презентували свою діяльність. При цьому вправно користувалися сучасними мультимедійними технологіями, використовуючи фото- та відеоматеріали. Їх розповіді про історію заснування, найбільші здобутки були дуже фаховими і змістовними.

– Всі учнівські лісництва показали дуже високий рівень і знань, і підготовки, – каже перший заступник начальника Житомирського ОУЛМГ Роман Ільїн. – Важко когось виділити окремо. Це зробить завтра компетентне журі, та зізнаюся, мені особисто юні лісівники Волині, як і наші житомиряни, запам’яталися своєю щирістю, завзяттям, толерантністю, а ще якоюсь особливо вишуканою манерою поведінки та доброю амбітністю… Ми думаємо, саме така юнь і творитиме майбутнє українського лісництва.

Керівники делегацій тим часом встигли взяти участь у розширеній педагогічній нараді «Шляхи формування якісної позашкільної освіти в контексті компетентісного підходу до навчально-виховного процесу».

Сьогодні юні лісівники, керівники делегацій та представники лісогосподарств України знайомилися з роботою ДП «Баранівське ЛМГ», відтак у Баранівській гімназії, де діє учнівське лісництво, завдяки перемозі якого на торішньому Всеукраїнському зльоті у Черкасах цьогорічний проходить у Житомирі, захищали свої роботи юні науковці.

Волиняни – одні з фаворитів, відзначають очевидці, і реально претендують на перемогу.

– Наша команда показала дуже гарні результати, – ділиться враженнями і головний лісничий ДП «Ратнівське ЛМГ» В’ячеслав Дейнека, який у складі волинської делегації також перебуває на цьому лісівничому форумі. – Ратнівчани привезли з собою вражаючу виставку учнівських робіт та цікавинок про природу рідного краю, представили роботу не тільки свого, а й усіх учнівських лісництв Волині, вдалим виявився і захист наукової роботи «Рідкісні види рослин ландшафтного заказника «Чернявське» Ратнівського р-ну Волинської області». Аліса Лахтюк, хоч і виступала першою, захистила її на відмінно. Сподіваюся, журі високо оцінить старання юних лісівників Волині.

У програмі також багато захоплюючих заходів – різноманітні розважальні імпрези, екскурсії, подарунки. Зокрема, юних лісівників чекає мандрівка у музей ім. С. П. Корольова, гостини у лісівників Станишівського лісництва ДП «Житомирське ЛГ», створення «Алеї єдності лісівників України» на Бульварі в Житомирі, флешмоб, урочисте закриття і нагородження переможців.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Чим вражають волиняни на Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв
29 вересень, 2017, 18:07