Адвокату, затриманому в «справі Сорокопуда», присудили домашній арешт

Адвокату, затриманому в «справі Сорокопуда», присудили домашній арешт
Адвокату Миколі Омелянюку (на фото), якого підозрюють в отриманні хабара у провадженні, в якому фігурує й чоловік народного депутата Ірини Констанкевич Микола Сорокопуд, обрали запобіжний захід.

Засідання відбулося 29 вересня.

Нагадаємо, Сорокопуда та Омелянюка затримали 27 вересня в офісі Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури у Волинській області.

У поліції повідомили, що чоловікам передали хабар обсягом 2 тисячі доларів США за вирішення питання про успішну здачу кваліфікаційних іспитів.

Вчора Сорокопуду суд визначив запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

На нинішнє засідання щодо Омелянюка прийшли близько 20-ти адвокатів, аби підтримати колегу.

Слідчий Олександр Трофімук зауважив, що 27 вересня 2017 року Омелянюка затримували безпосередньо після отримання неправомірної вигоди. У подальшому йому оголосили про підозру. Відтак, йому просили призначити запобіжний захід у вигляді тримання під вартою протягом 60 днів із альтернативою внесення застави обсягом 1 347 200 гривень.

Це обгрунтовували ризиком, що підозрюваний може переховуватися від органів досудового розслідування чи впливати на свідків у провадженні, перебуваючи на волі. Мовляв, у разі призначення м'якшого заходу, він може узгоджувати свою поведінку із іншими учасниками процесуального розгляду чи займатися діяльністю з приховування інших злочинів.

Слідчий пригадав, що 21 квітня цьогоріч підозрюваного вже затримували за вчинення корупційного злочину. Тоді його тримали під вартою з правом внесення застави.

Власне, після її внесення Омелянюк через деякий час знову вчинив злочин. А це, мовляв, підтверджує ризики, тож обсяг застави визначили таким великим.

Сам Омелянюк зауважив, що клопотання, як і підозра, не є обгрунтованими. Адже передавати будь-які гроші комусь він не мав намір, кошти ж брав за стажування екс-правоохоронця.

«Зайшов, попросив, щоб я його простажував, він буде поступати в адвокатуру», - каже Омелянюк. Йдеться про стажування, яке він мав отримати в адвоката після отримання освіти. Тому підозрювний запевнив, що це все надумано, та попросив відмовити у задоволенні клопотання.

Його адвокат Віктор Шостак запевнив, що все описане – провокація. Мовляв, ніде не зафіксовано факту, що Омелянюк отримав гроші. Адже й сам підозрюваний зауважував, що коли йому передавали гроші та затисли руку, він зрозумів про «підставу». Мовляв, у протоколі допиту є суперечності, а дії правоохоронця є провокативними.

«Він підбурював мого довірителя на вчинення діяння, а саме передачу грошей Миколі Сорокопуду», - сказав Шостак. Однак його довіритель нібито від вказаного відмовився.

Адвокат наполягав на тому, що й сама підозра містить низку суперечностей – наприклад, адвокати у ній зазначені як «службові особи». Вказані ж ризики є незадекларованими. За словами захисника, стан здоров’я Омелянюка не дозволяє утримання його в ізоляторі, адже він мав низку хвороб і навіть зараз приймає ліки. До справи Шостак просив долучити й позитивні характеристики його довірителя.

До суду також надійшли заяви адвокатів Валерія Таргонія та Оксани Комарницької, де вони висловили готовність взяти підозрюваного на поруки.

Суддя Андрій Сівчук озвучив ухвалу – клопотання до задоволення не підлягає. Проте Омелянюку призначили запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту із застосуванням електронного засобу контролю до 27 листопада, тобто терміном на 60 днів.

Довідково: Микола Омелянюк – волинський адвокат із Володимира-Волинського. Там він співпрацював із місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зокрема, він брав участь у резонансній справі затримання двох військовослужбовців Сергія Сиротинця та Ігоря Бондарєва у лютому 2016 року у справі про самовільне залишення військової частини під час проходження служби. Аби уникнути їхнього арешту, понад сотня волинян пікетувала митний пост «Устилуг».

21 квітня 2017 року Омелянюка затримували на отриманні хабара - тоді він взяв у клієнта 1300 доларів, аби вирішити справу із прокурором та суддею.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Шановна редакція, прошу підкорегувати висловлювання, оскільки дана фраза щодо підбурювання мого довірителя передати гроші Сорокопуду М.О. мною в суді не озвучувалась.
Відповісти
Останні новини
Адвокату, затриманому в «справі Сорокопуда», присудили домашній арешт
29 вересень, 2017, 15:21