На Волині розчищають річку, яку перетворили на вигрібну яму

На Волині розчищають річку, яку перетворили на вигрібну яму
У місті Камінь-Каширський розпочали очищення річки Цир, яку місцеві жителі перетворили на вигрібну яму.

Про це пише Полісся.

Як з’ясували фахівці управління, масштаби проблеми – значні. Зокрема, під час попередньої перевірки були виявлені факти скиду у річку каналізаційних стоків та так звані “люльки”. Всі випадки задокументовані, а відповідні акти направлені до обласної екоінспекції. Наразі максимальний розмір штрафу за забруднення водойм складає 3400 гривень.

– Простіше-простого довести, що людина скидає каналізаційні стоки. Для цього є відповідні можливості. Думаю, кожен має совість не робити гидких вчинків. Адже не так важко облаштувати біля будинку вигрібну яму. Але окремі з містян на все “начхали” і продовжують захаращувати річку. Якщо раніше діти в Циру купалися, то зараз це небезпечно, – каже в.о. начальника Камінь-Каширського УВГ Валентин Оксенюк.

— Обстеживши невелику ділянку водойми, ми знайшли в межах міста чотири каналізаційні відводи-“люльки”. Частина прихована під водою, їх теж розкопали. Орієнтовно зазначені номери будинків, звідкіля вони відходять, адже нам не дозволяють заходити на приватну територію, аби підтвердити чи спростувати своє припущення. Нажаль, зараз на нашу організацію покладені лише обов’язки контролю, ми не можемо притягнути людину до відповідальності, навіть, якщо зловимо за руку. Штатного еколога в районі немає. А той, що із Ратного, нічого не вирішить, адже у них своїх проблем вистачає. Та, думаю, що обласні екологи зроблять висновки та покарають порушників.
Потому начальник водного господарства запрошує журналістів на власні очі переконатися, як відбуваються роботи.

Прибувши на означене місце, журналісти побачили, екскаватор вичерпує з річкових глибин черговий непотріб: пляшки, побутові відходи та навіть залишки будівельних матеріалів. Трапляється, що люди скидають у річку ще й трупи поросят чи інших тварин. Тож спеціалісти водоканалу змушені виловлювати такі “сюрпризи” та захоронювати своїми силами.

– Можливо, тому й виникла нещодавно ситуація з чумою. Добре, що збудник є безпечним для людини. Але, хто знає, що буде далі, якщо жителі міста не візьмуться за розум та не припинять забруднювати річку. Звісно, спільними зусиллями притягнути зловмисників до відповідальності можливо. Неодноразово ми писали і міському голові Василю Бондарю, і голові районної державної адміністрації Валерію Дунайчуку, аби виділити кошти на облаштування захисної смуги вздовж річки Цир, адже однією із основних причин забруднення на сьогодні є ще й те, що люди, влаштовуючи городи, розорюють захисну смугу Циру і всі пестициди, гній стікають у воду. Так само каналізаційні стоки – це все пожива для рослин, через що річка так заросла. Дійсно, міська рада підтримує наші починання, але вирішити проблему там не можуть. Цьогоріч на відновлення стану річок закладено у міському бюджеті лише 50 тисяч гривень, наступного планується 70 тисяч. Але й цих мізерних коштів ми ще й досі не бачимо, – додає співрозмовник. – Отримуємо гроші лише на зарплату. На очищення каналів чи інші роботи – ні. Намагаємось своїми силами покращувати стан водозборів, ремонтуємо гідрологічні споруди. Система дуже стара, є багато проблем. Складна ситуація і у селах.

Та навіть без достатнього фінансування, вважає Валентин Оксенюк, поступово довести до пуття Цир – цілком реально. Головне, аби самі камінь-каширці цінували працю екологів, фахівців водного господарства, інших служб і не нищили вже зроблене.

– До прикладу, кілька років тому, аби побороти проблему розорювання господарниками захисної смуги, висадили за містом алею беріз, загалом 400 дерев. За нормативами захисна смуга має становити 25 метрів від берега річки, та ми пішли людям на поступки, відступили всього 18 метрів. Залишили їм місце, щоб сільгосптехніка мала де маневрувати та не нищила дерева. І що ви гадаєте, протримались насадження лише тиждень.

Натомість житель вулиці Набережної Олександр Дмитрук не полінувався та висадив ряд ялинок, аби укріпити берег річки Цир.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
оті порушники не ваші гейропці?
Відповісти
Останні новини
На Волині розчищають річку, яку перетворили на вигрібну яму
29 вересень, 2017, 15:15