Стрілянина у Лас-Вегасі: все, що відомо

Стрілянина у Лас-Вегасі: все, що відомо
59 людей стали жертвами стрільця, який відкрив вогонь під час фестивалю кантрі-музики в Лас-Вегасі.

Нападника ліквідували в ході спецоперації. Про мотиви нападу поки нічого не відомо, проте поліція виключає версію теракту, – пише 112 канал.

У ніч проти 2 жовтня в Лас-Вегасі сталася стрілянина в районі розважального готельного комплексу Mandalay Bay, де відбувався триденний фестиваль кантрі-музики Route 91 Harvest.

Повідомлення про інцидент до поліції надійшло близько 23:00 за місцевим часом (08:00 за Києвом).

Як зазначає АР, невідомий відкрив вогонь з автомата по глядачах концерту, що відбувався на відкритому майданчику біля будівлі, в той момент, коли на сцені виступав відомий американський виконавець кантрі-музики Джейсон Олдін. Музикант згодом заявив у соцмережі, що ані він, ані його команда під час інциденту не постраждали, однак те, що він побачив, було «за межею жаху».

Люди не одразу зрозуміли, що відбувається, оскільки першу автоматну чергу прийняли за феєрверк. Так, за словами 36-річного гостя фестивалю Кодіака Яззі, музика на момент припинилася, коли почалася стрілянина, а потім знову відновилася. Музиканти покинули сцену лише після нової черги пострілів. Почалася паніка.

За інформацією BBC, постріли були дуже інтенсивними і тривали протягом декількох хвилин. «Обойма за обоймою - кулі літали всюди», – наводить видання слова іншого очевидця події.

Приїхавши на місце стрілянини, поліція встановила, що нападник перебуває на 32-му поверсі готелю, розташованого поруч. За попередньою версією, він діяв сам.

Правоохоронці розгорнули оперативний штаб і розпочали спецоперацію. На час її проведення жителів попросили не транслювати в мережі і в ефірі їхнє переміщення, щоб не розкрити стрільцеві позиції спецпризначенців. Рух транспорту в районі було перекрито, також тимчасово припинив роботу аеропорт, розташований неподалік від місця події.

У ході спецоперації стрільця ліквідували бійці загону спецпризначення SWAT, попередньо підірвавши двері до готельного номера, де той перебував. Однак поліція ще деякий час просила не наближатися до району готельного комплексу, позаяк не виключала, що у вбитого стрільця могли бути спільники.

Нападником виявився 64-річний місцевий житель Стівен Паддок. Він ніколи не потрапляв у поле зору поліції. Правоохоронці поки не встановили мотивів вчинення злочину, однак припустили, що інцидент не був терактом.

У зв'язку зі стріляниною в районі розважального готельного комплексу Mandalay Bay в розшук було оголошено жінку – 62-річну Мерілу Денлі, а також дві автівки (Hyundai Tucson з номером 114B40 і Chrysler Touring з номером 19D401). Поліція підозрює, що жінка могла бути супутницею стрільця. Згодом правоохоронці відзвітували про її затримання. Денлі відпустили відразу після допиту.

За останніми даними, внаслідок стрілянини під час концерту в Лас-Вегасі загинуло понад 50 осіб і ще понад 400 дістали поранення. Спочатку повідомлялося про двох загиблих і 24 потерпілих.

Серед жертв — двоє поліцейських, які в момент стрілянини не працювали і прийшли на концерт послухати музику. Ще двоє правоохоронців дістали поранення під час виконання.

Не виключається, що число загиблих може ще зрости, оскільки деякі люди з числа поранених перебувають у критичному стані. Поліція оголосила, що потерпілі потребують донорської крові, і закликала місцевих жителів не бути байдужими.

Наразі посольство України у США перевіряє інформацію щодо наявності українців серед потерпілих унаслідок стрілянини в Лас-Вегасі.

ЗМІ повідомляють, що на концерті під час інциденту були присутні близько 40 тис. осіб. Поліція звітує про 22 тис. глядачів.

Президент США Дональд Трамп висловив свої співчуття сім'ям жертв інциденту.

Слід зазначити, що стрілянина по відвідувачах клубів та розважальних заходів відбувається в США вже не вперше за останній час. У березні відвідувач нічного клубу в Цинциннаті відкрив вогонь по людях у приміщенні, внаслідок чого загинула одна людина, ще 14 дістали поранення.

До цього моменту найбільшим в історії США інцидентом такого роду вважали стрілянину, що сталася в червні 2016 року в гей-клубі Pulse в місті Орландо (штат Флорида). Тоді екстреміст Омар Матін вбив 49 осіб, ще 53 дістали поранення.

За останніми даними, в результаті стрілянини в Лас-Вегасі загинули 58 осіб, 515 отримали поранення. У посольстві України в США повідомили, що, за попередніми даними, українці в результаті стрілянини не постраждали.

Відповідальність за напад взяло на себе терористичне угруповання ІДІЛ, проте глава філії Федерального бюро розслідувань в Лас-Вегасі Аарон Роуз на прес-конференції заявив, що «немає зв'язку» між стріляниною в цьому місті та «Ісламською державою».

Президент США Дональд Трамп заявив про намір 4 жовтня прибути до Лас-Вегаса, де заплановані зустрічі з представниками місцевої влади.

«Я планую відвідати Лас-Вегас в середу, щоб зустрітися з представниками правоохоронних органів, тими, хто першими відповів на ці постріли, і сім'ями жертв. У моменти трагедії Америка залишається єдиною, якою вона була завжди», – підкреслив президент США.

За даними ФБР, батько стрілка з Лас-Вегаса Бенджамін Паддок був одним із найбільш розшукуваних злочинців. Він перебував у розшуку Федерального бюро розслідувань з 10 червня 1969 року по 5 травня 1977 року. Був затриманий через рік після того, як його вилучили зі списку найбільш розшукуваних злодіїв. Паддока-старшого визнали винним у пограбуванні банку і крадіжці автомобіля. Весь 20-річний термін ув'язнення він не відбув, оскільки втік із федеральної в'язниці.

Бенджаміна Паддока називали «психопатом» і повідомляли, що він »застосував вогнепальну зброю при здійсненні банківських пограбувань». Також повідомлялося, що злочинець мав суїцидальні нахили і розшукувався з приміткою: «озброєний і дуже небезпечний».

Як зазначили в поліції, Стівен Паддок також мав суїцидальні нахили. За уточненою інформацією, коли правоохоронці проводили спецоперацію, їм не вдалося ліквідувати стрілка в готелі Мандалай Бей. Паддок покінчив життя самогубством до приходу поліції.

У готельному номері, де він перебував, було вилучено близько десяти одиниць зброї, проте поліція досі не повідомляє, з якої саме зброї стріляв Паддок і що спонукало його до цього.

За останніми даними поліції, в результаті стрілянини в Лас-Вегасі загинули 59 осіб і 516 отримали поранення. Водночас місцеві ЗМІ повідомляють про 527 потерпілих.

На даний момент у місті триває кампанія зі збору коштів для потерпілих при стрільбі. Відомо, що протягом перших семи годин було зібрано більше одного мільйона доларів.

Президент США Дональд Трамп оголосив у країні п'ятиденний траур у зв'язку зі тим, що трапилося в Лас-Вегасі. «На знак поваги до жертв безглуздого насильства, вчиненого 1 жовтня 2017 року, оголошую, що прапор США буде приспущено в штаб-квартирі Білого дому і на всіх громадських будинках федерального уряду в Колумбії і на всій території США до заходу сонця 6 жовтня 2017 року», – йдеться в заяві американського президента.

Також він розпорядився приспустити національні прапори у всіх посольствах США, офіційних представництвах, консульських установах та інших об'єктах за кордоном, включаючи військові об'єкти і військово-морські суду.

Водночас в Лас-Вегасі місцева влада запровадила надзвичайний стан.

У будинку 64-річного Стівена Паддока, який відкрив стрілянину біля казино Mandalay Bay в центрі Лас-Вегаса і вбив 59 осіб, знайдені 18 одиниць стрілецької зброї, кілька тисяч патронів, а також вибухові речовини. Про це ввечері в понеділок, 2 жовтня, повідомив представник місцевої поліції Джозеф Ломбардо, передає Deutsche Welle.

В автомобілі стрілка знайдено також кілька фунтів нітрату амонію, який може використовуватися для виготовлення бомб.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Стрілянина у Лас-Вегасі: все, що відомо
03 жовтень, 2017, 09:51