Верховна Рада ухвалила судову реформу

Верховна Рада ухвалила судову реформу
Верховна Рада затвердила законопроект, що запустить судову реформу і передбачає зміни до низки кодексів, а також новації, які вже викликали бурхливі дискусії.

За ухвалення документа №6232 у другому читанні та в цілому проголосували 234 депутати, - пише ТСН.

"Ми прийняли найдовший законопроект в історії українського парламенту, це була важка трьохтижнева робота, колеги, але ми змогли вийти на позитивне голосування, що для нас відкриває шлях переходу до пенсійної реформи", - сказав спікер Ради Андрій Парубій після голосування.

Раніше повідомлялось, що реформа передбачає, що Порошенко має затверджувати кандидатуру кожного судді Верховного суду. Крім того, законопроект має низку суперечливих новацій. Зокрема, автоматичне списання боргів із рахунку боржника, наприклад за позовом постачальника комунальних послуг. 

Згідно із пояснювальною запискою документа, відповідно до нових правил юрисдикції та підсудності  юрисдикція між загальними, господарськими та адміністративними судами розмежовується залежно, насамперед, від предмета спору, а не суб’єктного складу сторін. До кодексів включено низку механізмів, які мають запобігати маніпуляціям з визначенням підсудності.

Норми законопроекту передбачають впровадження "електронного суду" тобто здійснення судочинства із застосуванням інформаційних технологій. Учасникам справи забезпечується можливість брати участь у засіданні в режимі відеоконференції, не залишаючи свого житлового або робочого приміщення, а для свідків, експертів – в приміщенні іншого суду.

Окрему увагу в законопроекті приділено забезпеченню діяльності Верховного Суду. Так, рішення суду у конкретній справі переглядається у касаційному порядку Верховним Судом за відповідною скаргою лише один раз. За загальним правилом, Верховний Суд розглядає справи у складі колегії з трьох або більшої непарної кількості суддів.

Кажуть, судді, чия компетентність та незаангажованість часто викликає сумніви, отримують цілковиту владу над учасниками процесу. Вони матимуть право призначати великі штрафи та навіть кримінальне покарання за найменші порушення. А от вручення судових повісток замінить публікація на судовому порталі, де громадяни мають самі стежити, чи не викликає їх хтось до суду.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Верховна Рада ухвалила судову реформу
03 жовтень, 2017, 14:25