У волинській ОТГ процес об’єднання заморозили

У волинській ОТГ процес об’єднання заморозили
На Волині є потенційні громади, де процес децентралізації заморозили. Одна з них потенційна Шклинська ОТГ у Горохівському районі.

Про це повідомила Тамара Зубенко у Волинському регіональному відділенні АМУ.

До цієї ОТГ мають увійти: Шклинська, Ватинська, Вільхівська, Губинська Перша, Звиняченська, Колодеженська, Мирненська, Новосілківська, Пустомитівська, Сенкевичівська селищна, Скірченська. Довкола Шкліня об’єднання йде, як мокре горить.

Тож на зустріч запросили сільських голів, населення, депутатів. Утім у Шклинській сільраді консультанти АМУ застали лише секретаря ради і депутата Людмилу Долонську та бухгалтера. А от голова, який до речі живе в Луцьку, зі слів секретаря перебував на той момент у відпустці.

Попри невелику аудиторію консультанти АМУ все ж таки роз’яснили присутнім усі переваги об’єднання і спільного господарювання.

Як наголосила Долонська вони вже роками кличуть до себе сільські ради, що мають об’єднатися, але поки марно.

«У 2015-му запрошували приєднатися Михлин, Угринів, Губин, Скірче, Ватин, Мирне, всі відмовились, зголосилася лише Скірченська сільська рада. Торік, у грудні знову кликали, а вони відповіли, що допоки можемо втриматися самі, то господарюватимемо», – каже секретар Шклинської сільради.

Тож процес об’єднання в ОТГ довкола Шклиня нині заморожений. Утім, Долонська каже, що вони вкотре планують зібрати сесію, голова знову ініціюватиме процес об’єднання.

Консультант з бюджетних питань АМУ Василь Гром поцікавився, чи робили у Шклині хоч якісь фінансові розрахунки щодо майбутнього життя громади.

«Не робили, бо немає з ким робити, жодної письмової згоди», – відповіла секретар.

На що отримала дуже просту відповідь від заслуженого економіста України.

«Якщо я сватаю дівчину, то знаю чого засилаю сватів… По-перше – я її люблю, по-друге – вона не з бідних, а ще я маю розуміти, що їй можу дати після одруження і як житимемо далі. А якщо плануєте об’єднатися з селами, які лишаться після створення сусідніх громад та ще й без розрахунків, то вибачте, але це весілля на один день, – наголосив Гром. – У вас утік 2016 рік, тікає цей і ви вже не наздоженете 2018-ий. Від тієї децентралізації, ще зволікаючи, матимете дірку від бублика. І якби ви не господарювали, то дочекаєтеся 2019 року і від вашої громади лишиться тільки пшик», - каже Гром.

У Шклинській сільраді консультанти АМУ залишили практичний посібник «Формування спроможних територіальних громад» виданий Проекту USAID ПУЛЬС, який АМУ впроваджує за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку. Це дозволить, при створенні громади, уникнути неправильного оформлення документів.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Добровільно" написано в Конституції України. Яка там вигода коли інфляція 300 %. Ви вигодою називає субвенцію, що заберуть ім*я, паспорт села, яке увійде до ОТГ де всі платні послуги за рахунок інших, хоч усі сплачують податки і мають мати всі конституційні права у повному обсязі, дискримінація! Закриття лікарень 60км і шкіл та інших державних поки безкоштовних установ та припинення їх юридичного статусу. Шановні правовий нігілізм, читайте Конституцію. Хоч одна людина з Освітою (вищою), думку хоча і вкрадено з виступу одного політика...про весілля!Профанація всіх решта хто закликає порушити Конституцію України та лякає байками про фінансову неспроможність, вистачить, але не втратите прав і свобод передбачених Конституцією, чиновники безграмотні, за виконання злочинного наказу, Відповідальність!
Відповісти