Пенсійна реформа: що зміниться

Пенсійна реформа: що зміниться
Верховна Рада 288 голосами підтримала пенсійну реформу, яка передбачає підвищення з 1 жовтня мінімальної пенсії в Україні на 140 грн – з 1312 до 1452 грн.

Очікується також, що пенсія для 5,6 млн українців підвищиться в середньому на 700 грн, – пише УНН.

Законом передбачено:

– осучаснення (перерахунок) призначених раніше пенсій з урахуванням середньої зарплати за 2014, 2015, 2016 роки (3764,40 грн) та зменшеної з 1,35 до 1 величини оцінки одного року страхового стажу;

– поновлення виплат пенсії працюючим пенсіонерам в повному обсязі;
Скасування 15-відсоткового зниження пенсій працюючим пенсіонерам. Ті пенсіонери, хто працює, повинні отримувати зарплату і пенсію у повному обсязі.

– новий порядок виходу на пенсію залежно від наявного страхового стажу;
Уряд раніше зазначав, що у документі пропонується зберегти право виходу на пенсію після досягнення чинного пенсійного віку. Одночасно встановлюються вимоги до тривалості страхового стражу.

З 1 січня 2018 року пропонується встановити наступні правила:

Пенсія за віком в 60 років

Пенсія за віком у 60 років буде призначатися за наявності страхового стажу 25 років. Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу буде збільшуватись на 1 рік. І в 2028 році, аби отримати пенсію за віком, необхідно буде мати 35 років страхового стажу.

Якщо в 60-річної особи не буде зазначеної тривалості страхового стажу, вона має право обрати – допрацювати необхідну кількість років або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 60 до 63 років. Ці правила, як зазначали в уряді, діятимуть з врахуванням перехідного періоду підвищення пенсійного віку жінкам.

Пенсія за віком в 63 роки

У 63 роки пенсія за віком, як для чоловіків, так і для жінок, призначатиметься у разі наявності страхового стажу тривалістю від 15 до 25 років. Кожні 12 місяців вимога до кількості страхового стажу збільшуватиметься на 1 рік до досягнення в 2028 році 25 – 35 років страхового стажу.

Якщо в 63-річної особи не буде зазначеної тривалості страхового стажу, вона має право обрати – допрацювати необхідну кількість років або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 63 до 65 років.

Пенсія за віком в 65 років

Починаючи з 1 січня 2019 року, особам, у яких страховий стаж буде 15 років, пенсія за віком призначатиметься в 65 років.

Особи, в яких відсутній страховий стаж (загальний) тривалістю 15 років, матимуть право на призначення державної соціальної допомоги, після досягнення 65 років за сукупним доходом сім’ї.



– зміна порядку визначення мінімального розміру пенсії;

– новий механізм індексації та перерахунку пенсій:

Згідно із законом, щороку проводитиметься перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати, який враховується для обчислення пенсії. Зазначений показник з 2021 року збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50% показника зростання середньої заробітної плати за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення (в період 2019-2020 років - з урахуванням цих показників за попередній рік). Передбачається автоматичний перерахунок пенсій.

– перерахунок з 1 жовтня 2017 року пенсій, надбавок, підвищень та інших виплат з урахування прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого на 1 грудня 2017 року (1373 грн), збільшеного на 79 гривень - до 1452 грн;

– єдині правила призначення пенсій;

– новий порядок визначення права на призначення і виплати пенсій для окремих категорій громадян та інші заходи з удосконалення та реформування солідарної складової пенсійної системи.
Зокрема, передбачається скасування пенсій за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров'я, соціального захисту та інших. Виняток – військовослужбовці.

Також для того, щоб зробити Пенсійний фонд бездефіцитним, пропонується звільнити пенсійну систему від страхових виплат, які не забезпечені надходженнями страхових внесків. Певні виплати, які здійснює Пенсійний фонд за рахунок надходжень від ЄСВ, запропоновано здійснювати з інших джерел, зокрема, з Державного бюджету.

У законі враховано пропозиції, схвалені постановою Верховної Ради за результатами розгляду законопроекту в першому читанні, щодо:

– вивчення можливості зміни формули обчислення розміру пенсії за віком;

– збереження пільгових умов пенсійного забезпечення для жінок, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей;

– передбачення в окремому законодавчому акті порядку одержання сум пенсій, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав у зв’язку із перебуванням на тимчасово не контрольованій державною владою України території.

Також враховано поправку, що передбачає відновлення зарахування років навчання у вищих учбових закладах до страхового стажу. Це стосується навчання у державних навчальних закладах за денною формою навчання за умови державного замовлення, а також навчання в аспірантурі, докторантурі з 1 січня 2004 року – 2017 року включно.

Окремо уряду доручено до 1 листопада поточного року подати на розгляд Верховної Ради законопроект щодо перерахунку пенсій військовослужбовців із урахуванням оновленого грошового забезпечення.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
куплю квиток і помчусь по Гейропі...
Відповісти
Останні новини
Пенсійна реформа: що зміниться
04 жовтень, 2017, 09:24