Пенсійна реформа – це перемога усіх громадян України, - Ігор Лапін

Пенсійна реформа – це перемога усіх громадян України, - Ігор Лапін
Верховна Рада України ухвалила пенсійну реформу. «За» проголосувало 288 народних депутатів.

Чому це суттєвий крок для громадян України, і що насправді змінює пенсійне законодавство пояснив народний депутат Ігор Лапін.

«Між традиційними криками зрада і перемога, схильний говорити про те, що пенсійна реформа – це суттєва перемога. По-перше, ми нарешті відмовились від «радянщини» в нарахуванні пенсій, від так званої «зрівнялівки», і поставили стаж і фаховість в пріоритеті. По-друге, пенсійна реформа дає можливість отримати пенсію усім тим, хто працював, але з певних причин не отримав достатньо страхового стажу», - відзначив нардеп.

Усі підвищення в рамках пенсійної реформи стартують з 1 жовтня. Прожитковий мінімум для пенсіонерів, які мають повний страховий стаж, становитиме 1 452 грн, а не 1 312, як зараз.

Передбачається надання гарантій для інвалідів з дитинства, дітей-інвалідів, пенсіонерів, які не мають повного стажу, і осіб, які не мають права на пенсію і отримують зараз 949 грн. Кількість таких громадян на сьогодні - близько 1 мільйона осіб. Розмір пенсії для них збільшиться на 45% і становитиме 1 373 грн.

Крім того, для 5,6 млн пенсіонерів пенсії в середньому збільшаться на 692 грн. Це станеться в результаті перерахунку пенсії з урахуванням показника середньої зарплати за три останні роки.

Для 600 тисяч пенсіонерів скасовується 15% обмеження виплати пенсій.

Для 104 тисяч жінок, які достроково вийшли на пенсію в 55 років - скасовується зменшення розміру пенсій.

«Для мене як військового важливо, що хлопці, які присягали на вірність Україні, але в силу бюрократичних моментів десь не змогли оформити належно документи, зараз не будуть позбавлені пенсій. Тобто для усіх військових, які перебувають на службі до 31 грудня 2017 року гарантовано отримають страховий стаж. Після 2018 року треба вже слідкувати за документами, щоб не втрачати стаж. Зростання пенсій для військових буде визначатись окремим спеціальним законом», - відзначив Ігор Лапін.

В пенсійній реформі також прописано, що з 2019 року індексація відбуватиметься автоматично: на 50% від зростання споживчих цін і на 50% від зростання середньої зарплати за один календарний рік. А з 2021 року - за три попередніх календарних роки. Це буде гарантувати обов’язковий перерахунок пенсій з розрахунку збільшення показника середньої заробітної плати в Україні на той час. Для цього вже не доведеться приймати окремі рішення уряду або Верховної Ради.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Пенсійна реформа – це перемога усіх громадян України, - Ігор Лапін
04 жовтень, 2017, 12:43