Вибори в нових громадах на Волині стартували з дрібними порушеннями

Вибори в нових громадах на Волині стартували з дрібними порушеннями
Представники громадської організації "Опора" та поліції розповіла про перебіг виборчого процесу в об'єднаних територіальних громад на Волині.

Зустріч відбулася у Молодіжному Центрі Волині в четвер, 5 жовтня.

Координатор кампанії "Опори" спостереження за виборами у Волинській області Катерина Шарпата розповіла, що на Волині вибори до 19 об’єднаних територіальних громад відбудуться 29 жовтня.

За її словами, офіційно виборчий процес стартував 5 вересня. Так, вибори в ОТГ в Україні відбудуться у 201 територіальній громаді, Волинь має найбільший показник – 19 громад. Зокрема, виборчим процесом на Волині охоплено одну міську, 7 селищних та 11 сільських територіальних громад.

Під час виборів обиратимуть 422 депутати міської, селищної, сільських територіальних громад.

Спочатку передвиборчого процесу уже відбулися утворення територіальних виборчих комісій. За словами Шарпати, усі вони провели перші засідання, затвердили графіки засідань та кошторис. Крім того, ТВК утворили округи для проведення виборів.

«4 жовтня завершився прийом документів від кандидатів. А вже 5 жовтня усі ТВК проведуть засідання щодо реєстрації кандидатів в депутати та кандидатів на голову ОТГ або приймуть рішення про відхилення їхньої реєстрації», - зазначила Шарпата.

За її словами, склад ТВК сформований з 14 політичних партій, найактивнішими з яких є «БПП – Солідарність» та «Батьківщина». До слова, лише одного кандидата подала партія «Наш Край».

«Були зафіксовані незначні процедурні порушення, які ніяким чином не вплинуть на перебіг виборчого процесу. Втім, найбільше занепокоєння викликає нестабільна робота ТВК, адже змінюється її склад, а голови та секретарі не справляються та складають свої повноваження. Маємо випадок коли «Батьківщина» відкликала голову та члена виборчої комісії», - додала координатор ОПОРИ.

Крім того, Шарпата зауважила, що лише половина ТВК забезпечена такими приміщеннями для роботи, які б відповідали вимогам чинного законодавства та технічним обладнанням.

«Окремі виборчі комісії не мають інтернету, що значно ускладнює зв’язок між суб’єктами виборчого процесу», - зазначила Шарпата.

За її словами, представники "Опори" стежать за виборчим процесом та намагалися промоніторити скільки кандидатів зареєструвалися до 5 жовтня. "Опора" відзначає, що кількість зареєстрованих кандидатів суттєво відрізняється.

«Якщо порівняти по активності, то в Жидичинській та Турійській ОТГ уже зареєстровано більше сотні кандидатів у депутати, і на противагу їм, у Зарічанській та Городищенській – лише по одному кандидату у депутати», - зауважила організатор заходу.

Заступник начальника Управління превентивної діяльності ГУНП у Волинській області Віталій Тортина розповів, що основне завдання, яке виконуватиме поліція під час виборів – це забезпечення громадського порядку.

За його словами, усі агітаційні матеріали перш за все мають містити інформацію про установу, що друкувала, кількість та відповідальну особи за друк. Тож поліцейських просить звернути увагу виборців на такі агітки та повідомляти на гарячу лінію «102» в разі виявлення порушень.

Також він наголосив, що органи місцевого самоврядування чітко визначили перелік місць, де можуть розміщуватися агітаційні матеріали. Зокрема, заборонено клеїти плакати та листівки на пам’ятках архітектури, державних установах та адміністративних будівлях. Крім того, в Адміністративному Кодексі зазначено, що агітки заборонено клеїти на опорах, деревах, фасадах будівель.

«Щодо порушень, які є на сьогодні: у Колківській ТВК засідання було в один день, а в протоколі на пару днів раніше. Тож відомості внесені до журналу реєстрацій правопорушень, проводиться досудове розслідування», - зазначив Тортина.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Вибори в нових громадах на Волині стартували з дрібними порушеннями
05 жовтень, 2017, 13:20