На Волині за місяць ліквідували 3 тисячі витоків газу

На Волині за місяць ліквідували 3 тисячі витоків газу
Щомісяця фахівці ПАТ «Волиньгаз» ліквідовують приблизно 3 тисяч витоків газу та аварійних ситуацій, пов’язаних з ними.

Основними їх причинами є застарілість та зношеність обладнання на газорозподільній системі, - інформує прес-служба підприємства.

Тому, для утримання її в належному стані компанія щодня проводить обстеження приблизно 30 км газопроводів, а також споруд на них.

Для підтримки в робочому стані газорозподільної системи та своєчасного виявлення витоків газу ПАТ «Волиньгаз» формує спеціальний графік проведення регламентних робіт на газопроводах та спорудах. Сюди входить систематичний обхід газопроводів, комплексно-приладове обстеження газопроводів-вводів, планове технічне обслуговування внутрішніх газопроводів, газового обладнання та ін.

Щодня фахівці ПАТ «Волиньгаз» обстежують понад двадцять газорегуляторних пунктів, колодязів та шістдесят шафових регуляторних пунктів газу, які забезпечують пониження тиску під час подачі газу до помешкань споживачів. До цієї роботи задіяно понад півтисячі спеціалістів.

Витоки газу фахівці усувають різними методами, залежно від місця виявлення. Замінюють частини газопроводів та ущільнюючі матеріали на різьбових та фланцевих з’єднаннях, відключаючі пристрої, замінюють або ремонтують газорегулююче обладнання.

Для цього застосовують ручний інструмент, зварювальне обладнання, спецтехніку: екскаватори та підйомні крани. Однак, щоб оперативно та якісно виявити витоки газу волинським газовикам потрібні сучасні прилади діагностики: течешукачі, трасошукачі, газоаналізатори і транспортні засоби, зварювальне обладнання, спеціальне обладнання для експлуатаціних служб. Зокрема, необхідні інструменти, обладнання для проведення робіт без пониження тиску в газопроводах високого і середенього тиску, а також спецтехніка: екскаватори, крани, автомобілі для аварійних бригад.

“Така постійна діагностика газорозподільної системи та планова робота дозволяє попередити виникнення аварій, оперативно виявити будь-які порушення та забезпечити безперебійну цілодобову доставку природного газу понад 240 тис. споживачам регіону. Але для модернізації газотранспортної системи Волинської області необхідно щорічно інвестувати десятки мільйонів гривень. Однак тариф, затверджений держрегулятором, не дозволяє провести капітальний ремонт газових мереж у повному обсязі. Так, в останні декілька років ПАТ «Волиньгаз» вдається виконувати Інвестиційну програму підприємства лише на 70% від запланованого", - розповів технічний директор ПАТ «Волиньгаз» Сергій Галянт.

У рахунках за газ, які сьогодні оплачують споживачі, майже 90% коштів припадає на його вартість, як товару і лише 10% - це послуги із обслуговування мереж та доставки газу, які надає клієнтам ПАТ "Волиньгаз".

За ці кошти компанія, зокрема, проводить ремонт та заміну газових мереж і споруд на них, забезпечує облік природного газу та роботу служби «104», яка також оперативно реагує на виявлені факти витоків газу та аварійні ситуації. Аварійні бригади працюють у цілодобовому режимі без вихідних.

Минулого року від споживачів Волинської області на телефон 104 надійшло близько 9 тисяч викликів, а за півроку 2017-го - вже близько 4 тисяч.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині за місяць ліквідували 3 тисячі витоків газу
06 жовтень, 2017, 11:43