Дні польського кіно у Луцьку: оприлюднили програму

Дні польського кіно у Луцьку: оприлюднили програму
З 12 по 18 жовтня у Луцьку триватимуть Дні польського кіно.

Це проект Польського Інституту у Києві, який цьогоріч відбувається вже вдванадцяте, а у Луцьку демонструватимуть фільми в кінотеатрі «Premier City» (вул. Сухомлинського, 1 (ТРЦ «ПортCity»)).

Традиційно у програмі представлено найцікавіший доробок польського кінематографу останніх двох років.

12 жовтня

19:30 - Мистецтво кохання. Історія Міхаліни Віслоцької / Sztuka Kochania. Historia Michaliny Wisłockiej

Польща | 2017 | 107'

Жанр: біографічна драма
Режисер: Марія Садовська
Актори: Магдалена Бочарська, Ерік Любос, Пйотр Адамчик, Борис Шиц, Кароліна Ґрушка
Правовласник: Be For Films

Міхаліна Віслоцька написала книгу, яка змінила все. Відомий гінеколог присвятила роки ламанню консервативних звичаїв і перепалці з бездушною цензурою. Розповідь про появу книги «Мистецтво кохання» Міхаліни Віслоцької – це історія сексуальної революції у польській версії.

Марія Садовська – співачка, композитор, аранжувальниця, продюсер і режисер. Закінчила факультет режисури Державної вищої школи кіно, телебачення і театру в Лодзі. Симпатію публіки здобула завдяки своєму фільму День жінок 2012 року.
«Я почуваюсь комфортно, коли можу розповісти історію про людину, яка бунтує проти існуючої системи» (Марія Садовська).

«Добре зроблене, легке і свідоме своїх переваг кіно для глядачів. Раз розважить, раз зворушить, не пхається невідомо куди. Якби такою була «більшість» польських фільмів, ми були б врятовані» (Давід Карпюк, Newsweek).

13 жовтня

19:30 - Марія Склодовська-Кюрі / Maria Skłodowska-Curie

Польща, Німеччина, Франція, Бельгія | 2016 | 100'

Жанр: біографічна драма
Режисер: Марі Ноель
Актори: Кароліна Ґрушка, Шарль Берлінг, Іза Куна, Данієль Ольбрихський, Пйотр Гловацький, Ян Фрич
Правовласник: Pokromski Studio

«Марія Склодовська-Кюрі» – це багата міжнародна копродукція про життя відомої польської лауреатки Нобелівської премії. Історія незвичайної жінки, яка без вагання йшла за покликом серця, а завдяки розуму, знанню і непересічному таланту зуміла здобути прихильність світу науки, де завжди домінували чоловіки.

Марі Ноель – німецька сценаристка, режисер і кінопродюсер. Спільно з чоловіком Петером Зеером створили фільми «Дружина анархіста» і «Людовик Шалений».
«Моєю метою є наближення глядачеві невідомого дотепер, людського обличчя цієї героїні» (Марі Ноель).

«Я вдячна, що творці в певному розумінні «зняли позолоту» з життя науковця, показуючи в Марі людину, таку, як ми» (Емілія Кошела, kulturatka.pl).

14 жовтня

15:00 - За блакитними дверима / Za Niebieskimi Drzwiami

Польща | 2016 | 90'

Жанр: для молоді
Режисер: Маріуш Палей
Актори: Домінік Ковальчик, Ева Блащик, Магдалена Нєчь, Міхал Жебровський, Тереса Ліповська
Правовласник: Mówi Serwis Dystrybucja

Фільм запрошує глядачів у незвичайну подорож. У ньому є все, що люблять діти – цікаві герої, таємниці, потвори і нові друзі – магічні кольорові птахи. Фільм розповідає про те, що відбувається, коли заплющуєш очі і засинаєш... Магічні двері ведуть до світу «уві сні». Світу настільки реального, що можна в ньому залишитися, настільки вражаючого, що хочеться його пізнати і настільки таємничого, що можна його боятися.

Марцін Щигельський – письменник, графічний дизайнер, драматург та автор популярних романів, нагороджений декількома преміями за книги для молодших читачів.
«Я сподіваюся, що фільм сподобається всім дітям. «За блакитними дверима» – це історія важких часів, побачена очима дитини» (Маріуш Палей).

Цей фільм є сміливим кроком поляків, який свідчить про те, що ми можемо створити цілком пристойний фільм-фентезі з небанальною фабулою і приємними для ока спец ефектами» (Бартош Кемпровський, moviesroom.pl).

15 жовтня

19:30 Новий світ / Nowy Świat

Польща | 2016 | 84'

Жанр: драма
Режисери: Ельжбєта Бенковська, Лукаш Остальський, Міхал Вавжецький
Актори: Ольга Аксьонова, Хассан Аккух, Каріна Мінаєва, Станіслав Боклан, Георгій Лещенко
Правовласник: Akson Dystrybucja

«Новий світ» – це три зворушливі історії молодих людей, які намагаються знайти своє місце у кращому світі... у Польщі. Жанна, разом з дитиною, втекла з охопленої хаосом Білорусі, залишивши там чоловіка – відомого опозиціонера. Аззам працював на польську армію в Афганістані як перекладач, через що його вважають зрадником. Тепер він намагається подолати воєнну травму. Віра, яка не знаходить спільної мови з близькими, виїхала з України, щоб розпочати нове життя. Однак, несподівано для неї, старе вирішило нагадати про свої права…

Ельжбєта Бенковська – випускниця факультету режисури Ґдинської вищої школи фільму і факультету славістики Ґданського університету.
Міхал Вавжецький – випускник факультету режисури телебачення і радіо Сілезького університету в Катовіцах, а також Організації кіно- і телевиробництва Краківської вищої школи сценаристів.
Лукаш Остальський – випускник факультету соціальних наук Ґданського університету та режисерського факультету Ґдинської вищої школи фільму.

«Мужній, зворушливий і щирий фільм – ось претендент до кінонагород» (Анна Фельсковська, mfcinerama).

16 жовтня

Поч. 19.30 Червоний павук / Czerwony Pająk

Польща, Чехія, Словаччина | 2015 | 90'

Жанр: трилер
Режисер: Марцін Кошалка
Актори: Філіп Плавяк, Адам Воронович, Юлія Кійовська, Малґожата Форемняк, Войцех Зєлінський
Правовласник: Mental Disorder 4

Шляхи пересічного молодика Кароля і набагато старшого за нього чоловіка, в якому він бачить Червоного Павука, перетинаються. Червоний Павук – жахливий серійний вбивця, що полював на вулицях Кракова у 60-х роках ХХ століття. Кароль починає хворобливо слідкувати за ним…

Марцін Кошалка – краківський режисер-документаліст. Його фільми отримали визнання на багатьох міжнародних кінофестивалях. «Червоний павук» – дебютний ігровий фільм Кошалки.

«Це фільм для вдумливої аудиторії, що не боїться постати перед вибором. Крім того, це фільм для глядачів, які цікавляться кінематографом як формою мистецтва» (Марцін Кошалка).

«Зло пускає паростки, притягує, переноситься з людини на людину. Саме про це розповідає фільм Кошалки» (Тадеуш Соболевський, wyborcza.pl)

17 жовтня

19:30 - Планета самотніх / Planeta Singli

Польща | 2016 | 134'

Жанр: романтична комедія
Режисер: Мітя Окорн
Актори: Мацєй Штур, Аґнєшка Вєндлоха, Пйотр Гловацький, Вероніка Ксьонжкєвіч, Томаш Кароляк
Правовласник: Gigant Films

Він – один з найвидатніших знаменитостей у країні: ведучий найнесамовитішого та найоригінальнішого ток-шоу на телебаченні.
Вона – вчитель у музичній школі – боязлива дівчина, що шукає містера Досконалість на інтернет-сайті знайомств, тому що це День Святого Валентина.
Їхні шляхи перетнуться.

Мітя Окорн – словенський режисер численних рекламних роликів, музичних відео та художніх фільмів. Один з найпопулярніших кінематографістів у Польщі, де працює з 2007 року.
«Ми хотіли, щоб «Планета самотніх» була романтичною комедією, яка протистоїть тенденціям до спрощення у цьому жанрі» (Мітя Окорн).

«П’ять зірок в категорії «польська романтична комедія». Такого вдалого, дотепного і зворушливого розважального фільму не було давно. Справляє враження!» (Wyborcza.pl)

18 жовтня

19:30 - Остання сім’я / Ostatnia Rodzina

Польща | 2016 | 124'

Жанр: біографічний
Режисер: Ян П. Матушинський
Актори: Анджей Северин, Давід Огроднік, Александра Конєчна, Анджей Хира, Магдалена Бочарська
Правовласник: New Europe Film Sales

Здзіслав Бекшинський – джентльмен з арахнофобією, жорсткими сексуальними фантазіями та пристрастю до малювання пронизливих антиутопійних картин. Бекшинський – сімейний чоловік, який бажає лише найкращого для своєї коханої дружини Зофії та сина-невротика Томаша. Зофія – хороша жінка-католичка – намагається зберегти родину, але у Томаша трапляються постійні вибухи насильства та спроби суїциду. Бекшинський ніколи не вірив, що сімейне життя завжди буде сонячним і веселковим...

Ян П. Матушинський закінчив кінорежисуру Сілезького університету в Катовіцах та курс документалістики в Школі Вайди. Його фільми отримали призи на численних фестивалях у Польщі та за кордоном. «Остання родина» – дебютний ігровий фільм Матушинського.
«Я завжди думав, що історія Бекшинського була такою, з якої вийшов би гарний фільм» (Ян П. Матушинський).

«Остання родина» режисера Яна П. Матушинського подібна до картин Здзіслава Бекшинського: неспокійна, захоплива і хвилююча. Я не маю сумніву – це один з найважливіших польських фільмів останніх років» (Якуб Ґриґєль, spidersweb.pl).

Квитки у касі та на сайті кінотеатру.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Дні польського кіно у Луцьку: оприлюднили програму
10 жовтень, 2017, 18:25