Помер Петро Влодек – Почесний ректор Волинської духовної семінарії

Помер Петро Влодек – Почесний ректор Волинської духовної семінарії
7 жовтня 2017 року перестало битись серце видатного волинського православного священнослужителя, Почесного громадянина Волині протоієрея Петра Влодека.

Земне життя священика завершилось на 94 році життя, яке було сповнене духовним подвижництвом, невтомною щоденною працею на користь Православної Церкви та добросовісним служінням своїй країні, - повідомили у прес-службі Волинської єпархії УПЦ МП.

Петро Афанасійович Влодек народився 9 січня 1924 року в сім’ї вчителя села Оженіно Острозького повіту Волинського воєводства. Його дитинство випало на складні для Православ’я роки перебування українських земель у складі католицької Польщі. Попри всі складнощі, він ще у дитинстві твердо вирішив стати православним священиком.

Згодом, коли на Волинь вдруге прийшла Світова війна, Петро Влодек став слухачем пастирських курсів при Свято-Успенській Почаївській лаврі, згодом він успішно пройшов іспит на священика.

З 1944 по 1945 роки молодий солдат бере участь у бойових діях у складі радянського війська, стає очевидцем історичної зустрічі на Ельбі. Велику Вітчизняну він завершив під стінами рейхстагу у травні 1945 року, з численними нагородами – орденами та медалями.

З 1946 по 1948 роки Петро Влодек навчався у Волинській духовній семінарії, з 1948 по 1952 – у Московській духовній академії, де здобуває вищу богословську освіту та ступінь кандидата наук.

Після закінчення академії направлений викладачем у рідну семінарію, згодом стає інспектором. З 1962 по 1964 – ректор семінарії. Ревно обороняв волинську пастирську школу від закриття радянською владою. Опісля протоієрей Петро несе пастирські труди за кордоном: 6 років у Берлінському кафедральному соборі та 8 років настоятелем Едмонтонської парафії у Канаді.

Напередодні святкувань тисячоліття Хрещення Русі священик повертається у Київ і протягом декількох років виконує обов’язки керуючого справами Українського Екзархату. З 1989 року він перший ректор відновленої Київської духовної семінарії. У 1991-му повертається на Волинь, через рік очолює Волинську духовну семінарію.

Протоієрей Петро Влодек відомий в нашій державі як перший автор Закону Божого, написаного українською мовою. У 2003-му році він упорядкував новий підручник для дітей молодших класів, багато конспектів та посібників з історії Церкви, що сьогодні використовуються у духовних школах УПЦ.

13 грудня 2009 року, Ректор КДАіС архієпископ Бориспільський Антоній оголосив рішення Вченої Ради КДА від 10 грудня 2009 року, згідно якого першому ректору відродженої Семінарії протоієрею Петру Влодеку присвоюється почесне звання доктора Honoris Causa.

З 2010 року Петро Афанасійович Влодек був Почесним громадянином Волині.

Саме при ньому оновилось богословське життя семінарій в Києві і в області. Саме завдячуючи старанням ректора отця Петра Влодека в 90-х роках розвивалась Волинська духовна семінарія, даруючи Церкві священиків та регентів-псаломщиків.

Волинська єпархія Української Православної Церкви, єпископ Волинський і Луцький Преосвященніший Нафанаїл від імені усього православного духовенства та парафіян єпархії висловлюють щирий смуток за спочилим священнослужителем та сподіваються, що його достойний земний шлях стане кращим прикладом для наслідування.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Помер Петро Влодек – Почесний ректор Волинської духовної семінарії
07 жовтень, 2017, 16:13