Раритетні фото луцьких євреїв

Раритетні фото луцьких євреїв
На сайті ізраїльського інтернет-проекту Ghetto Fighters House Archives опублікована цінна колекція рідкісних світлин, присвячених одній із малодосліджених сторінок історії нашого міста, пов’язаної із проживанням в Луцьку євреїв.

Громада єврейського населення в кінці ХІХ - на початку ХХ століття в місті була представлена переважною більшістю. Так, для порівняння, в 1867 році в Луцьку було дванадцять діючих синагог.

В 1910 їх кількість зростає до двадцяти, а в кінці 1920-х за окремими джерелами п’ятдесяти, включаючи молитовні будинки.

Початок ХХ століття був також пов'язаний із поширенням різних видів сіоністського руху в Луцьку та появою партій та організацій, які його популяризували серед єврейського населення.

Сіоніський рух – це єврейський націоналізм, рух європейських євреїв кінця ХІХ століття за створення єврейської держави. Головна мета сіонізму виявилася досягнутою в 1948 р., коли була утворена держава Ізраїль, що визнала за всіма євреями право жити в межах його кордонів.

Більшість представлених сьогодні світлин в архіві були підписані як «євреї міста Луцька перед виїздом до Палестини». Цінність кадрів для сучасних лучан є в тому, що на багатьох фото можна розгледіти архітектуру та забудову нашого міста, деякі будівлі сьогодні вже або втрачені або перебудовані.

Підбірка дуже атмосферна, адже показує різні сторони життя єврейського населення міста, дозволяє ніби перенестись в часі, та глянути на місто тих років.

Джерело фото: www.gfh.org.il


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Раритетні фото луцьких євреїв
08 жовтень, 2017, 11:08