Другий день Meridian Lutsk: як це було

Другий день Meridian Lutsk: як це було
6 жовтня відбувся другий день фестивалю Meridian Lutsk.

Першим заходом нового дня стала дискусія під назвою «Перетин культур: старі зв'язки для нових поколінь», що відбувався у Палаці культури за участю представників різних країн, зокрема гостей з Литви Геркуса Кунчюса та Білорусі Насті Кудасавої, а також Маріанни Кіяновської, Ірини Цілик та Олександра Котиса, - пише Район.Рожище.

Модерував зустріч Олександр Бойченко. Тема була досить цікавою як для учасників дискусії так і для глядачів, адже ділилися спогадами та історичними долями своїх рідних міст (Вільнюс та Каунас, Гомель, Чернівці, Київ Жовква та Луцьк), які об'єднувала мультикультурність і трагічність.

Згодом фестивальників запросили кавувати насолоджуючись віршами у кав'ярню «Франсуа», де відбулася презентація поетичних збірок білоруської авторки Насті Кудасави. Зустріч стала теплою не лише завдяки місцю проведення, але й затишному спілкуванню. Настя розбавляла поезії розповідями про себе, свою історію.

Ще однією новою локацією цього фестивального дня став коридор Волинського коледжу Національного університету харчових технологій. Тут відбувалися поетичні читання польських авторів Богдана Задури та Анети Камінської, а знайомив глядачів та авторів уже знаний Олександр Бойченко.



Глибокі тексти від Богдана та майже театралізований епатаж від Анети не лишили байдужими слухачів, тож переосмислюючи почуте фестивальники перемандрували далі, до галереї мистецтв.

Саме тут відбувалися поетичні читання естонських авторів Марії Кангро та Юргена Роосте. Ну дуже вже колоритна естонська мова, а також надзвичайно позитивні вірші від Юргена налаштували усіх на правильний поетичний лад.

Кардинально протилежною за настроєм вийшла презентація збірки «Бабин Яр.Голосами» Маріанни Кіяновської. Важка атмосфера часів Голокосту запанувала у залі палацу культури. Голоси дітей, жінок та чоловіків, які зіткнулися віч-на-віч з німецькою окупацією і її наслідками у Бабиному Яру, лунали вустами авторки, яка тремтячим голосом влучно передавала усе емоційне навантаження збірки.



Завершувався другий фестивальний день парадом поетів-учасників. Волиняни Павло Коробчук, Ольга Ляснюк, Юлія Фінковська, Rtu Rtu, а також Євгеніюш Алішанка з Литви та Аді Ассіс з Ізраїлю презентували усім присутнім свою творчість. Часом експресивну натхненну, часом меланхолійну, емоційну й актуальну.

Таким насиченим і цікавим вийшов другий день Міжнародного поетичного фестивалю «Меридіан». Нагадуємо, що квитки ще доступні, тож не пізно завітати.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Другий день Meridian Lutsk: як це було
08 жовтень, 2017, 11:02