Небезпечний ліс: на Волині через провалля радять не ходити по гриби

Небезпечний ліс: на Волині через провалля радять не ходити по гриби
Бетонні провалля десятки метрів завглибшки: така пастка очікує на любителів лісових прогулянок на Волині. У тамтешніх лісах колись розташовувався ракетний комплекс зі стратегічною ядерною зброєю. Після розформування залишили лише 40-метрові пускові шахти.

Ліквідувати шахти кілька років тому взялася одна з рівненських фірм. Однак навіть тоді ці місця не стали безпечнішими, передає "5 канал".

У хащах біля сіл Мовчанів та Війниця 30 років тому розташовувалася військова частина. На півтора гектарах сотні військовослужбовців зберігали чотири стратегічні ракети Р-12, здатні в будь-який момент знищити ціль на відстані 2,5 тисячі кілометрів. Служив тут і Валентин Люпа. Утім, знайти пускові шахти чоловіку нині ледве вдається. Бо ще кілька років тому закинуті 40-метрові ями накривали бетонні куполи.

"Я тільки можу вгадати приблизно, де стояли пускові. Це страхіття – сама пускова – приблизно в діаметрі 10 метрів. Це пустоти. Вони мусять бути заповнені, бо може все завалитися, а буде хто йти – і поминай як звали", – каже дослідник військової історії Валентин Люпа.

Три роки тому засипати колодязі взялася фірма з Рівного. Робітники бетонне накриття прибрали, шахти присипали і зникли.

"Вони демонтували, трохи засипали ті всі шахти, але земля має властивість осідати. І зараз так осіло, що знову видно ті всі ями… Зимою, якщо підуть мисливці чи якась дика тварина – це явно небезпека. 100% страшна небезпека", – наголошує Озютичівський сільський голова Людмила Таровська.

За непроглядними хащами провалля майже непомітні. Селяни кажуть, що через це уже траплялись летальні випадки.

"Років шість тому, тут загинули батько з сином з Володимира-Волинського. Вони тут вирізали металобрухт і загинули", – розповідає місцевий мешканець Микола Плюта.

Знімальна група "5 каналу" намагалася зв'язатися з керівником фірми, яка виконувала роботи з ліквідації шахт. Утім, на дзвінки ніхто так і не відповів. Тим часом в обласній раді повідомили, що фахівців, які зможуть засипати штольні й ліквідувати небезпеку, досі шукають. Поки – безрезультатно.

"Років п'ять тому була навіть постанова Кабінету Міністрів, щоб виділили гроші на демонтаж тих шахт повністю, і щоб провели рекультивацію земель. Але так справу до кінця і не довели. Може, знайдуться люди, які самі захочуть демонтувати, тому що там багато є і металу, і будівельних матеріалів", – каже заступник голови Волинської обласної ради Роман Карпюк.

Тим часом у розпалі сезон тихого полювання. Тож і чиновники, і місцеві мешканці, просять людей утриматися від прогулянок Мовчанівським лісом, доки штольні не убезпечать.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Небезпечний ліс: на Волині через провалля радять не ходити по гриби
09 жовтень, 2017, 17:28
У Карпатах випав сніг
09 жовтень, 2017, 17:02