В Україні діє закон, який захищає місцеве самоврядування

В Україні діє закон, який захищає місцеве самоврядування
Завдяки послідовній позиції Асоціації міст України з Секретаріату Кабміну відкликаний законопроект, що передбачав покладення на районні та обласні держадміністрації контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України.

Прийняття цього закону призвело б до невиправданого втручання держадміністрацій у роботу місцевого самоврядування, - повідомили у Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України.

Відкликання проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України» ініційоване розробником – Мінрегіоном.

"У разі прийняття цього законопроекту, й так недосконала система стримувань та противаг між місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, зазнала б ще більшої деформації. Також це негативно вплинуло б і на процес формування ОТГ. Позиція АМУ полягає в тому, що необхідно чітко дотримуватися конституційного процесу в Україні.

Зокрема, внесення змін до Конституції (щодо децентралізації влади), які передбачають серед іншого запровадження інституту префектів у районах та областях, серед повноважень яких і функція нагляду за дотриманням Конституції та законів України органами місцевого самоврядування. Лише такий комплексний підхід забезпечить вирішення проблеми дотримання законності діяльності органів та посадовців місцевого самоврядування, - переконаний консультант з правових питань Асоціації міст України Валентин Малиновський.

До речі, на переконання фахівців АМУ, прийняття вищезгаданого законопроекту могло б мати негативні наслідки. Зокрема, йдеться про можливість повного гальмування процесу добровільного об'єднання та приєднання територіальних громад, втручання у затвердження, уточнення та виконання місцевих бюджетів, встановлення місцевих податків та зборів, вирішення питань місцевого економічного розвитку тощо.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
В Україні діє закон, який захищає місцеве самоврядування
10 жовтень, 2017, 10:43