Лучан запрошують на виставку про національно-визвольний рух на Волині

Лучан запрошують на виставку про національно-визвольний рух на Волині
Фотографії і документи, здебільшого, про маловідомих вояків УПА і членів ОУН, особові речі, автентичні листівки і документи українського підпілля — все це експонати виставки «Волиняни у боротьбі за незалежність України».

Експозиція розповідає про національно-визвольний рух на Волині, а всі матеріали зібрали і дослідили співробітники обласного краєзнавчого музею, – пише ВРД НСТКУ.

Перед відкриттям виставки відбулась зустріч молоді з ветеранами братства вояків ОУН-УПА Волинського краю імені Клима Савура. Вони розповіли, як боролись за Україну з фашистськими та радянськими військами.

Почесний голова Братства Василь Кушнір нагадав, що офіційною датою створення Української Повстанської Армії прийнято вважати 14 жовтня 1942 року. У цей день християни східного обряду відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці, яке особливо шанували ще запорозькі козаки.

Назва УПА також має свою історію. У 1921 році Повстанською армією були названі військові частини армії Української Народної Республіки, які брали участь у Другому Зимовому поході. Натомість перші українські військові формування почали з’являтися вже на початку Другої світової війни 1939 року.

Анастасія Грабовська не один рік провела у Сибіру, куди відправили її чоловіка, члена Української Повстанської Армії. Нині вона мешкає у Луцьку. Жінка не раз зверталася до місцевої влади, щоб доглянути за могилами двох бійців УПА, бо самій уже не сила. Їй 91-рік.

«У селі Полонка зберігаються ще дві могили полеглих бійців, один із них – станичний, – каже Анастасія Грабовська. – Все це я можу по переказу розказати, бо вже тільки одна жіночка жива, яка була зв’язковою, – сестра мого чоловіка».

Із досі маловідомими постатями визвольного руху, у якому брали участь цілі сім’ї та родини, знайомить виставка «Волиняни у боротьбі за незалежність України». Її науковці обласного краєзнавчого музею створили з приватних колекцій вояків Братства ОУН УПА Волинського краю імені Клима Савура. Керівником групи був кандидат історичних наук Богдан Зек.

Із матеріалами виставки можна ознайомитися протягом місяця.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: виставка
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Лучан запрошують на виставку про національно-визвольний рух на Волині
12 жовтень, 2017, 20:28