Більше стажу – більше грошей: що готує пенсійна реформа для волинян

Більше стажу – більше грошей: що готує пенсійна реформа для волинян
Відповідно до нової пенсійної реформи, вимогу щодо обсягу страхового стажу, за наявності якого людина зможе розраховувати на виплату пенсії, збільшуватимуть із кожним роком.

Про це йшлося 12 жовтня під час прес-конференції в Головному управлінні Пенсійного фонду у Волинській області.

Очільник головного управління Пенсійного фонду на Волині Петро Філіпчук певен, що реформа дасть результати для встановлення справедливості. Адже відмінять «зрівнялівку», тобто одночасне підняття пенсії на однакову суму ля різних категорій пенсіонерів.

Тепер кожен буде отримувати «по заслузі»: обсяг підвищення вираховуватимуть окремо з урахуванням таких показників як страховий стаж та розмір заробітної плати. З 1 січня 2018 року мінімальний розмір пенсії для жінок із 30-ма роками страхового стажу та наявності 35 років такого стажу у чоловіків, становитиме 40% від розміру мінімальної зарплати, та не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Для страхового стажу для визначення права на пенсію включатимуться й такі періоди – ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування та сплатою єдиного податку з 1.01. 1998 року по 30. 01.2006 року включно, а також проходження військової служби до 31.12.2017 року.

Новинкою після прийняття Закону України від 03. 10. 207 р «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» стане обсяг доплати для працюючих пенсіонерів. Адже у рамках реформи вони можуть розраховувати на 100% доплати порівняно із 80%, на які мали право дотепер.

До кінця 2017 року обсяг страхового стажу для виходу на пенсію лишається незмінним – 15 років. Та з 1 січня 2018 року правила змінюються – обсяг страхового стажу зростає до 25 років і з кожним роком зростатиме ще на рік.

Тож до 2028 року людині треба буде мати 35 років страхового стажу, аби мати право для призначення пенсій. За словами Філіпчука, страховий стаж до 1 січня 2004 року називався трудовим, тож це однакові поняття. Проте існує можливість докупити страховий стаж за ціною 704 гривні за місяць – 22% від обсягу мінімальної заробітної плати у 3200 грн. Проте докупити можна лише до 2-ох років стажу. Купити стаж можуть і заробітчани, аби згодом мати змогу розраховувати на виплати від держави.

Зрештою, особи, які у 65 років не матимуть достатніх умов для отримання пенсій, зможуть розраховувати на отримання тимчасової допомоги, яку розраховуватимуть залежно від обсягу доходів родини.

«Жодної копійки зменшення пенсій не буде», – наголосив очільник управління Петро Філіпчук. Проте це, зауважив він, неможливо робити без збільшення пенсійного фонду.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Більше стажу – більше грошей: що готує пенсійна реформа для волинян
12 жовтень, 2017, 12:28