«Їхні душі нарешті знайшли спокій», - у Луцьку перепоховали рештки розстріляних в'язнів

«Їхні душі нарешті знайшли спокій», - у Луцьку перепоховали рештки розстріляних в'язнів
На території Свято-Архангельського чоловічого монастиря перепоховали рештки кісток 110-ти людей, котрих розстріляли 22 червня 1941-го року. За словами краєзнавців, при експертизі знайдених кісток не робили аналіз ДНК, адже це дорого. Однак, за бажанням родичів, цю процедуру можна буде зробити. Також історики впевнені, що на цьому місці можуть бути ще масові захоронення. Але, аби розпочати пошуки, необхідні кошти.

Перепоховали рештки розстрілених в’язнів у четвер, 12 жовтня.

Вшанувати загиблих прийшли декілька десятків людей. Серед них історики та громадські діячі, представники влади та духовенство.

За словами краєзнавця Лесі Бондарук, процесом перепоховання займалась спеціальна робоча група. Очолив її історик та краєзнавець Сергій Годлевський.

«Туди увійшли представники Луцької міської ради, громадські діячі, історики, краєзнавці і люди, які безпосередньо займались цією справою. Сергій Годлевський, який є істориком та краєзнавцем, брав участь у розкопках 2009-2010-ого. Він очолив цю робочу групу», - розповідає жінка.







«Ці кістки вже перепоховують втретє. Перше перепоховання було 24 серпня 1941-го року. Друге в 2010-му році. Була відомість, що приховували сліди злочинів ще за радянської влади. Викопували і переховували людські рештки разом із побутовими відходами. Ми сподіваємось, що вдасться знайти кошти на продовження пошуків. Є думки, що на цій території можуть бути ще місця масового захоронення. При експертизі знайдених кісток не брали аналізи ДНК. Проте, кістки будуть захоронені так, що якщо хтось з родичів забажає ідентифікувати тіло та матиме змогу оплатити цю процедуру, то це можна буде зробити», - додає вона.

Митрополит Михаїл відправив панахиду за померлими та помолився за упокій загиблих. Також він зазначив, що нарешті душі розстрілених в’язнів матимуть спокій.

«Потрібно завжди пам’ятати, де твоя Батьківщина твій край. Ти тут народився, а тому маєш тут жити та захищати свій край. Вічний спокій нашим прадідам, батькам. Тим, хто був невинно убієнний в стінах і поза межами стін Луцької тюрми. Також спокій тим, хто постраждав від радянської та большевицької системи. Цю систему нам принесли з Росії. А з Росії нічого хорошого бути не може. Скільки згадуєм, то одні трагедії. Хай наша пам’ять буде твердою. До цих людей ми маємо приходити не тільки самі і не тільки 23 червня, а приводити своїх дітей. Приходити сюди з великою любов’ю та патріотизмом», - зазначив Михаїл.







Відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета додав, що сьогодні нарешті душі розстрілених людей знайдуть спокій.

«Ми зібрались з вами,що віддати шану невинно убієнним жертвам комунізму - злочинного тоталітарного комуністичного режиму, в’язням Луцької тюрми. Щоб провести їх в останній шлях, і щоб сьогодні над ними був відправлений чин похорону. Надзвичайно важливо, що душі померлих думаю сьогодні отримають спокій. Надзвичайно важливо, що ми пам’ятаємо свою історію про наших жертв. Пам’ятаємо про наших героїв та шануємо нашу пам’ять. Тут є унікальне місце пам’яті, і дуже важливо, що після сьогоднішнього перепоховання місце пам’яті у Луцьку отримає нове значення», - зазначив він.





















Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Їхні душі нарешті знайшли спокій», - у Луцьку перепоховали рештки розстріляних в'язнів
12 жовтень, 2017, 15:23