Волинська ОДА досі судиться з «Волиньприродресурс»

Волинська ОДА досі судиться з «Волиньприродресурс»
Волинська облдержадміністрація продовжує в суді заперечувати проти виведення «бурштинових» коштів за кордон.

Рішення Феміди в справі «Волиньприродресурс» - облдержадміністрація не набрало законної сили та оскаржуватиметься в суді, - інформує відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Так зване бурштинове питання «вийшло» з волинських лісів на рівень кабінетний: представництво польської компанії (а КП «Воиньприродресурс» у справі – третя сторона) звернулося до суду із позовом до управління розвитку та інвестицій облдержадміністрації. Рішення Волинського окружного адміністративного суду, ухвалене за одне засідання 26 вересня 2017 року, виконавча вертикаль влади оскаржуватиме. Апеляцію уже подано.

Нині ж, варто наголосити, що згадане рішення Феміди ще не набрало законної сили.

"За підсумками розгляду справи у першій інстанції суд не взяв до уваги той факт, що права на земельні ділянки площею 56 тисяч гектарів у КП «Волиньприродресурс» на момент подачі договору не існувало, а в документах зазначалося: видобуток бурштину здійснюватимуть силами кампанії «ЛАВ & ІНВЕСТМЕНТ СП. З О.О»", - зазначив начальник юридичного управління облдержадміністрації Віталій Потапенко.

Тож предметом позову став договір про спільну інвестиційну діяльність за участю іноземного інвестора, укладений між КП «Волиньприродресурс» і компанією з іноземними інвестиціями «ЛАВ & ІНВЕСТМЕНТ СП. З О.О».

Укладання відповідного договору цілком зрозуміле з огляду на те, що власними потужностями та ресурсом для видобутку сонячного каміння комунальне підприємство не володіє.

Фактично наявна лише ліцензія на видобуток, оригінал якої працівники КП не надають навіть «у руки» Феміди. Землі для видобутку також відсутні. Тому самотужки здійснювати видобуток напівдорогоцінного каміння, навіть за умови залагодження всіх процедурних питань, КП не зможе. Відповідно до договору про спільну інвестиційну діяльність цим і має займатися підприємство з іноземними інвестиціями.

До суду українське представництво польської кампанії та волинське КП пішли, бо керівництво управління розвитку та інвестицій облдержадміністрації в серпні 2017-го відмовило здійснити державну реєстрацію договору (контракту) на здійснення спільної діяльності двох згаданих уже сторін.

Позиція виконавчої вертикалі – умови договору не відповідають чинному українському законодавству.

Окрім того, на прохання управління розвитку та інвестиції облдержадміністрації оригінал ліцензії на видобуток бурштину заявник не подав. Хоча така вимога прописана у постанові Кабінету міністрів України. Також документи про право користування землею КП «Волиньприродресурс» відсутні.

"Постає цілком закономірне запитання: як починати реєструвати договір та захистити у подальшому інвестора в разі виникнення спору, якщо у КП, окрім копії ліцензії, для проведення спільної діяльності підстав немає, - резюмує позицію виконавчої влади Віталій Потрапенко.

Важливий момент - саме «ЛАВ & ІНВЕСТМЕНТ СП. З О.О» зареєстроване не в Україні, а у сусідній Польщі. Тому фінансовий ресурс, який за словами посадовців, котрі активно лобіюють питання запуску діяльності КП «Волиньприродресурс», мав би залишатися волинський громаді, фактично спрямують за кордон.

Анонсовано, що КП «Волиньприродресурс» працюватиме лише з тими інвесторами, які практикуватимуть лояльні методи видобування корисних копалин. Мовляв, кар’єрний метод – реальний вихід. На відміну від помпового, бо останній – ніщо інше, як варварство.

"Рахуючи прибутки від видобутку бурштину, які теоретично може отримати громада, мовчать про реальну ціну видобутку, бо здійснювати процес, навіть особливо сучасними методами, не можливо, не нашкодивши природі. Волинь – найбільш заліснений регіон. Тому більшість покладів бурштину – під лісом. Давайте будемо реалістами й скажемо, що видобувати каміння, не вирізавши ліс, не можливо. Тому: тут – ліс і його багатства, а тут – бурштин.

Тож на шальках терезів бурштинового питання – чи не увесь лісовий ресурс краю. А ним волиняни активно користуються: гриби, ягоди, цілющі рослини тощо. Для багатьох мешканців поліської глибинки – то серйозний ресурс для забезпечення родин. Про екологічний аспект – узагалі й говорити не варто, - висловив позицію голова облдержадміністрації Володимир Гунчик.

Зрозуміло, що промисловий видобуток бурштину передбачає в подальшому рекультивацію земель, де здійснювали роботи. Екологи підтверджують: так працює увесь світ, аби не створювати «промислових пустель».

Відпрацьовані ділянки заліснюють або ж використовують у інших цілях, навіть забудовують. Щоправда, наголошують на ризиках.

"Рекультивацію розглядають як можливість відновлення продуктивності і реконструкції порушених промисловістю ландшафтів, але не як спосіб повернення того стану, в якому вони були до проведення робіт. Навіть заліснення – не панацея. Поки виросте ліс такого віку, який знищили, пройдуть десятки років. Окрім того, внаслідок видобутку повністю знищується рослинний та грунтовий покрив, тому питання, яким буде ландшафт навіть після ефективного заліснення – відкрите", - роз’яснює начальник управління екології облдержадміністрації Дмитро Новохатський.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинська ОДА досі судиться з «Волиньприродресурс»
12 жовтень, 2017, 17:47