На Волині презентували книгу до 75-річчя створення УПА

На Волині презентували книгу до 75-річчя створення УПА
До 75-ї річниці створення УПА громадська діячка Олеся Ковальчук презентувала в бібліотеці книгу «Барвінок у снігу».

У переддень свята Покрови, Дня українського козацтва та 75-річчя створення УПА читачі бібліотеки-філії 10 мали нагоду зустрітись з громадською діячкою, патріоткою своєї країни Олесею Ковальчук, яка презентувала книгу поезії «Барвінок у снігу».

Авторка наголосила, що в час надважких для нашого народу випробувань дуже важливо обмінюватись енергією та взаємопідтримкою. Власне, зустрічатися не заради слави, а для справи, будучи носіями національної пам’яті. Зневіра не сміє брати гору над потребою вірності українській ідеї.

Вона зазначила, що надто дорого ми платимо за своє братання з ворогами, платимо молодою кров’ю, що ллється на Сході України.

«Ми маємо триматися отим українським барвінком, що живе-зеленіє навіть у снігу, у морози, бо глибоко закорінений у рідну землю».

Вірші, пройняті цією актуальною оптимістичною тематикою, виявилися особливо суголосними із патріотично налаштованою залою.

Очевидно, тому, що їх щемлива щирість зумовлена пережитим ще в ранньому дитинстві, яке припало на драматичний час розправи з воїнами УПА, вивезення до Сибіру та насильницької колективізації. А потім була активна участь у дисидентському русі 60-х років минулого століття.

Увиразнилось означене дійство завдяки перегляду кадрів із документ-тального фільму «На поклик ідеалу», створеного за матеріалами політичної біографії Олесі Ковальчук, а також пісням на її тексти.

Довідково:

Олеся Ковальчук народилася на Рівненщині.

Началася у Луцькому державному педагогічному інституті.

Вчителювала у Ворокомлівської школі Камінь-Каширського району, Жидичинській загальноосвітній школі Ківерцівського району.

Заслужений вчитель України, автор багатьох науково-методичних видань і публікацій, дописувач рубрики «Суботня розмова» газети «Волинь-нова».

Олеся Григорівна - громадська діячка, почесний член Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка, кавалер ордена княгині Ольги, за літературні доробки удостоєна лауреата премії ім. Агатангела Кримського, за утвердження престижності української мови відзначена премією ім.Бориса Грінченка, є лауреатом премії ім. Полікарпа Шафети в галузі публіцистики.

Текст - Надія Чміль, завідувач бібліотекою






Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині презентували книгу до 75-річчя створення УПА
13 жовтень, 2017, 18:46