Нардеп Лапін радився з луцькими лікарями, чи підтримувати медичну реформу

Нардеп Лапін радився з луцькими лікарями, чи підтримувати медичну реформу
Народний депутат Ігор Лапін зустрівся з медичним персоналом для обговорення реформування медичної системи в Україні.

Зустріч відбулася в Комунальному закладі «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги» на проспекті Волі у п’ятницю, 13 жовтня.

На зустріч із нардепом прийшло чимало сімейних та профільних лікарів, щоб обговорити з народним обранцем законопроекти щодо реформування медицини в Україні.

Так, за словами Лапіна, є два умовні вектори розвитку медицини в Україні, які пропонують голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець та виконуючий обов’язки міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

«Я прийшов сюди, щоб почути вас. Бо вам тут працювати і жити», - пояснив народний обранець суть зустрічі.

«От наприклад є реформа, яку пропонує Супрун. Кістяк її базується на медиках, менеджерах (ті, хто забезпечує лікарні медикаментами) і пацієнтах (які стають клієнтами). Перевагою такої реформи є підвищення зарплати медичним працівникам, а недоліки - відсутність медикаментів через непрозорі закупівлі. Бо такі закупівлі здійснюватимуть за кордоном за закритою процедурою», - зазначив Лапін.

Так, на його думку, реформа Супрун «плодитиме пільговиків» і це великий ризик.

Натомість, за словами нардепа, Богомолець обіцяє зобов’язати роботодавців платити страховий внесок.

«Підтримую Супрун, бо вона дійсно щось робить. Вона починає діалог із середовищем. Але в четвер буде голосування за реформу. І в мене є питання, і я хочу, щоб ви мені сказали, що робити. Чи є у когось база пацієнтів? Чи це уніфіковано? Яка сума коштів буде за кожним пацієнтом? А тепер візьмемо первинку – сімейного лікаря. Як ви будете звіти возити?» - зауважив Лапін.

Так, за його твердженнями, запит на реформу в людей є, але нардеп хоче зрозуміти, чи медики будуть знати, що робити після реформування.

В законопроекті йдеться про те, що необхідно впорядкувати усі протоколи для лікування. Але нардеп зауважив, що нині немає випрацьованої процедури для такого.

«На сьогоднішній день не погоджена процедура розрахунку фіксованих тарифів на кожну послугу в лікарнях – від аналізів до найскладніших операцій. За основу планують взяти австралійську модель – але тоді виходить, що реформу приймуть зараз і не відомо скільки часу пацієнти будуть в підвішеному стані щодо забезпечення їх потреб в медицині», - зазначив Ігор Лапін.

Нардеп вважає, що поки немає клієнтської бази, неврегульоване питання щодо протоколів та інших спірних моментів у законопроекті, то питання із прийняттям такого закону лишається відкритим.

Медики ж говорили про те, що є гарно задекларовані моменти, але насправді ніхто не знає процедури і не розуміє, як це повинно відбуватися.

Також вони зазначили, що в законі бракує детальності. Приміром, прописано по 370 гривень забезпечення на кожного пацієнта і медикам не до кінця зрозуміло, на що ці кошти мають піти.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Нардеп Лапін радився з луцькими лікарями, чи підтримувати медичну реформу
13 жовтень, 2017, 14:42