На Волині виявили порушення на виборах у громадах

На Волині виявили порушення на виборах у громадах
До складу дільничних виборчих комісій, сформованих Луцькою районною виборчою комісією, увійшли кандидатури, подані місцевими організаціями політичних партій, які не є суб’єктами подання на перших виборах. А Іваничівська районна ТВК утворила дільничні комісії з ознаками порушення в процедурі жеребкування.

Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ, які побували на засіданнях зазначених ТВК 12 жовтня.

Луцька районна виборча комісія Волинської області при формуванні п’яти ДВК у Боратинській об'єднаній територіальній громаді та шести у Городищенській включила до їх складу кандидатури від місцевої організації Аграрної партії України, яка не є суб’єктом подання на цих виборах. Відповідна інформація є у додатках до постанов № 6 та № 7 ТВК «Про формування складу дільничних виборчих комісій» від 12 жовтня 2017 р.

Проте такі дії суперечать вимогам частини 1 статті 23 Закону України «Про місцеві вибори», відповідно до якої право подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій мають: місцеві організації політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання; кандидати у депутати в одномандатних виборчих округах; кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости.

Зрозумівши свою помилку, Луцька районна виборча комісія зібралась 13 жовтня на ще одне засідання, під час якого виключила зі складу 11 ДВК усіх представників, які відповідно до попередніх постанов були включені за поданням Аграрної партії України.

Крім того, щоб сформувати окремі дільничні виборчі комісії у мінімальному складі, Луцька районна виборча комісія замість виключених представників внесла кілька кандидатур за поданням голови ТВК.

У частині 9 статті 23 Закону України «Про місцеві вибори» йдеться, що у разі, якщо в установлений частиною четвертою цієї статті строк подання щодо кандидатур до складу дільничної виборчої комісії не надійшли або до складу дільничної виборчої комісії запропоновано менше осіб, ніж встановлено частиною третьою цієї статті (відповідно для малих виборчих дільниць – менше 10 осіб, для середніх виборчих дільниць – менше 12 осіб, для великих виборчих дільниць – менше 14 осіб, для виборчих дільниць з кількістю виборців, що не перевищує 50 осіб, – менше чотирьох осіб у складі комісії), дільнична виборча комісія утворюється у визначені частиною першою цієї статті строки відповідною територіальною виборчою комісією за поданням голови цієї територіальної виборчої комісії у мінімальній кількості.

Водночас Іваничівська районна виборча комісія Волинської області до складу 11-ти дільничних виборчих комісій у Іваничівській селищній об’єднаній територіальній громаді включила кандидатури за поданням трьох кандидатів на посаду голови громади, не провівши жеребкування, хоча загальна кількість поданих кандидатів до складу ДВК перевищувала максимальний склад комісій, визначений Законом.

Зокрема, без процедури жеребкування до складу дільничних виборчих комісій включили кандидатури за поданням кандидатів на посаду голови Іваничівської ОТГ Андрія Бадзюня (ВО «Свобода»), Федора Войтюка (УКРОП) та Юрі яЛазаренка (ВО «Батьківщина»).
Треба зазначити, що Закон України «Про місцеві вибори» не передбачає проведення жеребкування лише щодо кандидатур, поданих місцевими організаціями політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання. Кандидатури від таких суб’єктів подання, йдеться у частині 1 статті 23 Закону,включаються до складукожноїдільничноївиборчоїкомісії за умови наявності відповідних подань та їх відповідності встановленим цим Законом вимогам.

До того ж територіальна виборча комісія порушила і саму процедуру проведення жеребкування під час формування складу дільничних виборчих комісій, за допомогою якої визначала кандидатів, які увійдуть до складу ДВК за поданням кандидатів у депутати.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: вибори, ОТГ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині виявили порушення на виборах у громадах
14 жовтень, 2017, 07:06