9 пенсій або 4 зарплати: в скільки обійдеться поховання в Луцьку

9 пенсій або 4 зарплати: в скільки обійдеться поховання в Луцьку
«Тяжко жити, шкода вмерти…» Такі нарікання можна почути чи не щодня.

Особливо після обговорення цін на найнеобхідніші речі. Вмерти то шкода, але й це сьогодні недешево, - пише Аліна Бекерук на сторінках ВІПу.

Найбільш економні говорять, що вкластися можна в 2 тисячі без поминального обіду.

Для того, щоб перевірити теперішні ціни на послуги, що стосуються поховання, ми звернулися до ритуального магазину, що на вулиці Огієнка, 20 та до луцького спеціалізованого комбінату комунально-побутового обслуговування.



Найперше, що потрібно для похорону – домовина.

Зараз її вартість стартує від 700 гривень. За 1000 вже можна придбати більш презентабельну домовину, обтягнуту тканинами різних кольорів. Лакована домовина в середньому вартуватиме 2400 гривень.

Також можна купити й лакшері варіант - лаковану труну-саркофаг за 9 тисяч гривень.

Продавці зазначають, що на кожен товар є свій покупець, хтось хоче більш бюджетний варіант, хтось вважає, що на похоронах не потрібно економити.

Наступною не менш важливою покупкою є хрест.Його можна придбати за ціною від 270 і до 700 гривень. До прикладу, в ритуальному магазині пропонують придбати дерев’яний, або ж металевий хрест за 364 гривні.




Також в труну потрібно придбати спеціальний поховальний набір. До нього входить покривало, яким накривають покійника, подушка, рушник на хрест та серветка під хліб. Його можна купити за ціною від 160 до 180 гривень.

Вартість вінків стартує від 85 гривень, в залежності від розміру. Також можна придбати невеличкий кошичок з квітами, який коштує в середньому 45 гривень. Окремо ж штучні квіти можна купити за 20, 25, 30 гривень та вище.



Також додатково можна замовити й обмивання та вдягання тіла. Така послуга теж не з дешевих – 400 гривень. Після замовлення людина приїжджає просто «на дім» і проводить всю необхідну роботу.

У який костюм вбрати покійника кожен обирає індивідуально, однак найпростіший костюм для небіжчика купити можна від 300 гривень. Туфлі вартуватимуть приблизно 200 гривень. Ціни на жіночий набір практично такі ж самі.




Окрім того, слід потурбуватися й про перевезення покійника на кладовище. Ціни тут залежатимуть від ваших вимог та відстані перевезення. Кажуть, звичайна «підвозка» коштує від 90 гривень. Якщо ж ви хочете орендувати катафалк на дві години для перевезення з дому до церкви тощо, то це обійдеться вам у 590 гривень. За 690 гривень можна «взяти» машину на три години.

Відспівати небіжчика священником сьогодні вартує від 300 гривень, в залежності від того, до якого храму звертаєтесь.

Ділянка для поховання небіжчика, надається безкоштовно. Єдине за що потрібно платити – це яма. Її можуть викопати як механічним, так і ручним способом. Яма, викопана за допомогою техніки, буде вартувати 376 гривень, викопана вручну, туди, куди техніка не доїде - 737 гривень.



Не менш важливою частиною похорону є поминальний обід. Якщо робити його в кафе, то треба заплатити не менше ніж 200 гривень з людини. Зазвичай на таку трапезу збираються тільки найрідніші –це приблизно до 30 людей.

Отож, тепер, коли знаємо ціни на все необхідне для похорону, вираховуємо його середню вартість:

Домовина – 3000 гривень;

хрест – 400 гривень;

поховальний набір – 170 гривень;

вінок – 150 гривень;

одяг для покійника – 500 гривень;

обмивання та вдягання тіла – 400 гривень;

відспівування покійника – 300 гривень;

послуги з перевезення тіла – 590 гривень;

яма на кладовищі – 737 гривень;

поминальний обід на 30 осіб 6000 гривень.

Отож, разом на похорони слід витратити приблизно 12 247 гривень.

Підготувала Аліна БЕКЕРУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
9 пенсій або 4 зарплати: в скільки обійдеться поховання в Луцьку
17 жовтень, 2017, 06:44