Як у Луцьку переобладнують автомобілі для візочників

Як у Луцьку переобладнують автомобілі для візочників
В Європі за 600 євро, а в Луцьку задарма з підручних засобів переобладнують автомобілі для людей на візку. Це єдина майстерня на Волині і одна з трьох у всій Україні.

Про це повідомляє Громадське радіо.

Автомайстерня в Луцьку була заснована три роки тому та існує в боксах, які виділила міська рада, як комунальне приміщення, за символічну плату в 1 гривню. По своїй суті – це соціальне підприємство, прибуток від якого, спрямовується на діяльність громадської організації.

Крім Луцька, подібні майстерні існують тільки у Києві та Миколаєві. За словами голови автоклубу «Поршень Волині» Михайла Новосада, не можливо так просто приїхати на будь-яку СТО і поставити ручне управління. Для цього потрібен окремий сертифікат і як, правило, бізнес не зацікавлений займати цю нішу.

Михайло Новосад розповідає, що в приміщенні автомайстерні «Поршень Волині» ремонтуються автомобілі людей, які мають інвалідність, також тут встановлюється ручне управління на звичайні автомобілі.

Загалом в організації працює чотири людини. Зокрема, є і люди з інвалідністю. Також вони часто беруть на практику студентів.

Майстерня виникла із захоплення Михайлом автомобільним спортом: «Як виник цей клуб – ми займалися авторалі. І автомобільний клуб – це, звичайно – авторалі».



В автомобільному клубі ставлять ручне керування для водіїв, які використовують візок. Михайло Новосад описує пристосування, яке може виготовлятися з підручних засобів, наприклад з амортизаторів: «Це така штука, він як поршень, він наче грає та може складатися і розкладатися. Там дуже простий принцип «Вперед тормозиш, назад – вижимаєш газ».

Ручне керування у луцькому автоклубі виходить задарма, не рахуючи самої роботи, бо виготовляється з амортизаторів. В Європі ж, така установка на машину людини з інвалідністю, може коштувати, за словами голови автоклубу, від 600 євро.

Громадським транспортом Михайло не користується, говорить що навіть спеціально-обладнані автобуси у Луцьку дуже незручні.

«Є в нас ці польські тролейбуси, вони такі низкополі. Пам’ятаю до нас привезли також перші маршрутки з підйомниками. Це жахливо. Більше 100 тисяч гривень вони дорожчі, а толку не має ніякого. Вони погано зроблені», — говорить він.

Сам Михайло використовує свій особливий засіб для пересування, своєрідний велосипед, колеса якого крутяться фактично руками.

Михайло говорить що їх автоклуб обслуговує близько 2 людей з інвалідністю на тиждень серед інших клієнтів. Це не обов’язково встановлення ручного управління, це також поміняти масло або зробити «ходову».

«Нас вже дуже добре знають у місті, тому що ми навіть робили автомобіль швидкої допомоги, який потім відправили в АТО», — зізнається Михайо Новосад. Серед планів на майбутнє Михайло Новосад називає бажання й далі продовжувати займатися авторалі, зокрема не тільки в Україні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.