Повідомили причину пожежі на сміттєзвалищі у Благодатному

Повідомили причину пожежі на сміттєзвалищі у Благодатному
За останні два місяці несанкціоноване сміттєзвалище поблизу селища Благодатне горіло тричі. Пожежа 17-го жовтня виникла через необережне поводження із вогнем невстановлених осіб.

Про це повідомив головний інспектор Іваничівського районного сектору ДМС Анатолій Киричук, - пише БУГ.

“Повідомлення про пожежу поступило 17-го жовтня о 16:28. Площа горіння незначна, але небезпека полягає в тому, що накопичення сміття на сміттєзвалищі велике, глибина загоряння часом сягає до 2-3-х метрів. Таку пожежу важко загасити, для її ліквідації потрібен великий об’єм води.

Загоряння на стихійному звалищі ліквідовано впродовж двох годин. На місце виїхав пожежний автомобіль 18-ї державної пожежно-рятувальної частини селища Іваничі.

Упродовж двох місяців це вже третій такий інцидент. Люди, можливо, запалюють сміття через необережність або ж хтось щось спеціально спалює, а наслідки самі бачите які. В таку суху і теплу погоду вогонь розповсюджується швидко. Найчастіше пожежі на звалищі виникають навесні”, – відзначив Анатолій Киричук.

За неофіційною інформацією, сміттєзвалище стало джерелом прибутку для “металошукачів”. Адже вивезений на звалище брухт є дуже вигідним у “сміттєвому” бізнесі. Люди навмисне підпалюють купи сміття, щоб було легше видобувати металеві предмети.

Однозначно, що викидання відходів у невстановленому для цього місці призводить до забруднення довкілля. Несанкціоноване сміттєзвалище знаходиться на землях запасу Литовезької об’єднаної територіальної громади (Заболотцівська сільська рада), сміття сюди завозять мешканці Благодатного.

Оскільки власників безхазяйних відходів встановити практично неможливо, весь тягар контролю за ними покладається на органи місцевого самоврядування. Втім, суб’єкти господарських відносин не зацікавлені в укладанні договорів про вивезення відходів, адже це потребує додаткових витрат.

До того ж, штрафи за неналежне поводження з відходами є дуже низькими у порівнянні зі шкодою, яку завдають довкіллю несанкціоновані сміттєзвалища, що є основною причиною їх появи.

Згідно чинного законодавства викидання сміття у місцях, спеціально не пристосованих для цієї мети, тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Так, у ст. 42 ЗУ “Про відходи” зазначено, що особи, винні в порушенні законодавства про відходи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність за порушення встановленого порядку поводження з відходами, що призвело або може призвести до забруднення навколишнього природного середовища.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.