У Луцьку вперше провели унікальну операцію

У Луцьку вперше провели унікальну операцію
У Луцьку на базі Волинської обласної дитячої лікарні вперше відбулося слухопротезування способом кохлеарної імплантації маленького лучанина.

Операцію проводили старший науковий співробітник ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О.С. Коломійченка НАМН України» Борис Миронюк та дитячі ЛОР-лікарі медзакладу Руслан Жиленко та Валеріан Набухотний, - передає Конкурент.

Разом з тим, аби поговорити про проблеми та способи відновлення слуху у маленьких дітей в актовій залі Волинського обласного дитячого територіального медичного об'єднання зібралися лікарі, батьки з дітьми.

Як стало відомо, на тисячу новонароджених в Україні припадає 3-5 діток, які мають вроджену глухуватість. І аби малеча могла чути, розмовляти та бути соціально активною, варто у ранньому віці виявляти ваду та одразу ж лікувати її. Найкращий період проведення кохлеарної імплантації – вік від 1 до 3 років. На проведення такого роду операції на черзі стоять близько 30 дітей Волині.

Присутні мали змогу поспілкуватися із засновником всеукраїнської спілки батьків, дітям яких проведена кохлеоімплантація Іриною Лисенко. Вона розповіла, що таке кохлеарна імплантація та яку основну роль виконує спілка. Також повідомила, що свого часу батьки, діти яких не чули, збиралися на мітинги, зверталися до Кабміну, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства фінансів. Їм вдалося досягнути того, що державна програма фінансування, яка раніше діяла, почала відновлюватися із 2016 року. На 2017 рік було закладено 75 мільйонів гривень, дофінансування на кінець року – 27 мільйонів.

«Всього за цей бюджет, який виділили у 2016-2017 роках, операції зробили 150 дітям, зараз робиться 120 операція», - зауважила Ірина Лисенко.

Також жінка додала, що батьки мають великі надії на відкриття перинатального центру на Волині. Адже тоді виявити будь-які хвороби можна буде ще на початках. І вилікувати якомога швидше.

До слова запросили і консультанта компанії Coxlear Дмитра Заїку. Він детальніше ознайомив присутніх із слуховим апаратом та розповів його переваги над іншими.

«Це пристрій, який дає можливість людині з глухотою чути. Чути на рівні нас з вами, а інколи й краще», - розповів консультант та вказав на відсутність шумів у пристрої.

Голова комісії обласної ради з питань соціальної політики охорони здоров'я, материнства і дитинства Олександр Зінчук зауважив, що влада допомагатиме медичному закладу фінансово, підставляти плече та прислухатиметься до думки колективу.

«Я прекрасно знаю, що є певні потреби. Перш за все треба комп'ютерні томографи», - зауважив голова комісії.

Також додав, що у бюджет на наступний рік закладені кошти на придбання томографа для ВОДТМО.

Один із дитячих лікарів, який проводив операцію, Руслан Жиленко розповів, що із Борисом Миронюком ведеться співпраця вже півтора року.



«В нас велика вдача, що нам управління лікарні іде на зустріч, бачить перспективу цієї ділянки хірургії. Допомогла нам першочергово Ріта Лімрот, наш товариш з Німеччини, яка закупила все обладнання: мікроскоп, бормашини, інструменти для мікрохірургії вуха», - каже лікар.

Своєю чергою науковий співробітник Борис Миронюк зауважив, що він радий такій співпраці з лікарнею, в якій є всі умови, аби розвивати дитячу отоларингологію.

По закінченню заходу до лікаря підійшов тато із хлопчиком, аби подякувати за відновлення слуху дитини. 5-класник Любомир розповів, як він навчається та навіть вміє говорити англійською та польською мовами.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дуже гарна новина!!!ми маємо чудових
висококваліфікованих дитячих лор-лікарів!!! натхнення Вам у роботі і більше підтримки від держави і метценатів!!!!
Відповісти
Останні новини
У Луцьку вперше провели унікальну операцію
21 жовтень, 2017, 00:39