Творчість волинського митця аналізують на тлі Рафаеля і Тиціана

Творчість волинського митця аналізують на тлі Рафаеля і Тиціана
Упродовж двох днів учасники Міжнародної наукової конференції «Волинська ікона: дослідження та реставрація» говорили про постать українського іконописця Йова Кондзелевича.

Зустріч істориків, мистецтвознавців, музейних працівників і реставраторів, що відбулась у музеї Волинської ікони, приурочили до 350-річчя від дня його народження, - повідомляє ВРД НСТУ.

Іконопис скромного монаха, який більшу частину свого життя провів у монастирях Волині, сягнув вершин європейського мистецтва. У 70-х роках минулого століття пошуки спадщини Йова Кондзелевича розпочав художник-аквареліст Мирослав Откович. Перше, що вдалося зібрати воєдино, це розшматований іконостас із церкви Воздвиження Чесного Хреста монастиря Скит Манявський.

«Це велика епопея боротьби, за те, щоб цей іконостас був врятований. Він був розібраний, одна частина зберігалась там, друга у Вірменський церкві, в експозиції. Різні форми зберігання, різні умови зберігання, різні форми руйнації. І треба було довгі роки вести боротьбу за долю цього іконостасу. Ведучи боротьбу за долю іконостасу, ми ще більше назбирували знань про самого Йова Кондзелевича, про його творчість, про саму постать» , – розповідає Мирослав Откович.

Музей Волинської ікони презентує ранні та пізні твори іконописця. Усі відомі роботи Йова Кондзелевича є лише в Луцьку та Львові. Остання підписна ікона «Розп’яття», датована 1737 роком та означена «Іероманах Йов Кондзелевич», знайдена в селі Черчиці біля Луцька.

Завідувач Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України Тарас Откович розповів: «Ми можемо говорити, що спадщина Кондзелевича фактично повернулася до нас в свому авторському вигляді. Звільнена від забруднень, перемалювань, добавок, нашарувань різних за декілька століть. Але досліджувати ще є багато що».

На Міжнародній конференції «Волинська ікона: дослідження та реставрація» науковці зі Львова презентували мистецький проект про творчість Йова Кондзелевича. Він поданий в контексті європейського мистецтва 16-17 століть на тлі робіт великих майстрів Ренесансу – Єль Греко, Рафаеля, Тиціана.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: мистецтво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Творчість волинського митця аналізують на тлі Рафаеля і Тиціана
21 жовтень, 2017, 02:02