Волинського підприємця покарали за кавовий апарат без української мови

Волинського підприємця покарали за кавовий апарат без української мови
Підприємця з міста Каменя-Каширського Пужняка І. В. притягнули до адміністративної відповідальності, відповідно до частини 1 статті 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Про це повідомляє Район.Камінь-Каширський з посилання на Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

На адресу Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області надійшло звернення від громадянина Камінь-Каширського району про те, що по вул. Волі, 44, на території Камінь-Каширського вищого професійного училища встановлений кавовий автомат, що не доступний для громадян українською мовою, або якість української не належного рівня.

«Інформація про послуги в меню поданих кавоматів подається іноземною мовою. Зафіксовані факти порушують закон «Про захист прав споживачів», а ще свідчать про неповагу їх власників до україномовних громадян», – йдеться у зверненні.

Підприємця з міста Каменя-Каширського Пужняка І. В. притягнули до адміністративної відповідальності.

Зазначимо, що в центрі міста Каменя-Каширського за адресою Площа Культури, 13 є ще один кавовий апарат з відсутністю державної мови. Знаходиться він на території, що належить Камінь-Каширській райспоживспілці. Згідно договору оренди площа розміром 4 кв.м., де розміщений кавомат, була передана в тимчасове платне користування, - повідомляє Голова правління райспоживспілки Тетяна Єфімова. Власник кавомату самостійно проявив ініціативу зробити автомат україномовним. Хоча в управлінні Держпродспоживслужби повідомляють, що цей кавомат не перевірявся. Недоліки усунені частково, адже Правила користування автоматом й досі не доступні для громадян державною мовою.

Також із порушенням закону про мову в місті є ряд терміналів.

Розміщення терміналів і кавових автоматів та надання послуг без наявності в них державної мови порушує статтю 15 Закону «Про захист прав споживачів», яка вимагає надавати інформацію до придбання споживачем товару чи замовлення послуги згідно із законодавством про мови.

В частині 1 статті 17 сказано, що за всіма споживачами однаковою мірою визнається право на задоволення їх потреб у сфері торговельного та інших видів обслуговування. Встановлення будь-яких переваг, застосування прямих або непрямих обмежень прав споживачів не допускається, крім випадків, передбачених нормативно-правовими актами.

Згідно зі статтею 10 Конституції України державною мовою в Україні є українська мова, а відповідно до частини 2 статті 6 Закону "Про засади державної мовної політики", державна мова обов'язково застосовується на всій території України.

Окрім того українська мова повинна вільно використовуватися в економічній і соціальній діяльності об'єднань громадян, приватних підприємств, установ та організацій, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності та фізичних осіб відповідно до частини 2 статті 18 ЗУ "Про засади державної мовної політики".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинського підприємця покарали за кавовий апарат без української мови
22 жовтень, 2017, 11:51