«Завдяки цим людям Волинь не криє «Градами». У Луцьку відкрили виставку «Переможці»

«Завдяки цим людям Волинь не криє «Градами». У Луцьку відкрили виставку «Переможці»
Понад 1000 людей прийшли у Луцьк у ТРЦ «ПортCity», аби стати свідками унікальної для міста події - презентації виставки про атовців і спортсменів, які втратили кінцівки, але не розчарувалися і повернулися до цивільного життя. Своїм життєвим прикладом вони спонукають боротися та не втрачати надію.

Захід відбувся 21 жовтня під патронатом Благодійного фонду Степана Івахіва «Патріоти Волині».

На відкриття завітали чимало людей: відомі особистості області, політики, бізнесмени, депутати міського, обласного рівня та депутати Верховної Ради, волонтери, учасники бойових дій тощо.



Вхід на дійство був за запрошеннями, дами були в сукнях, а чоловіки – у костюмах. На вході стояла скринька для збору коштів волинському атовцю Андрію Заню, який мріє про спортивний протез.

Зліва направо: волонтер Наталія Попова, Андрій Зань, волонтер Наталія Ариванюк
Зліва направо: волонтер Наталія Попова, Андрій Зань, волонтер Наталія Ариванюк


Інсталяції фотографій людей з інвалідністю вражали своїм масштабом. На кожній із світлин – доля окремих людей, які через різні обставини отримали ушкодження. У кожної світлини своя історія, свої переживання та герої.

Ідеолог та куратор проекту Соломія Вітвіцька розповіла, що «Переможці» це не просто проект, а уже одна сім’я. За її словами, для неї проект розпочався близько 3-х років тому у військовому шпиталі.

«Ми намагаємося змінити громадську думку, ми прагнемо щоб приватні ініціативи були свідомими. Насправді лише приватні ініціативи нині здатні швидко і якісно змінювати ситуацію в суспільстві, зокрема з доступністю та без бар’єрністю українських міст.

Для того що люди на візочках могли ходити в ресторани, кафе, ресторани, кіно – і це нормально. Ми мріємо, щоб таких місць в Україні було дедалі більше. Це і є одним із головних завдань проекту «Переможці», - зазначила Вітвіцька.

Опісля Вітвіцька запропонувала присутнім переглянути відеоролик про створення проекту «Переможці–2», в якому розповідають про людей, які втратили кінцівки на війні та про їхню подальшу долю.

Звісно, таке масштабне дійство не відбулося б без спонсорів та помічників. У Луцьку партнером проекту став Благодійний фонд Степана Івахіва «Патріоти Волині».

Директор фонду Денис П’ятигорець подякував Соломії Вітвіцький за можливість приймати участь в такому заході.

«Благодійний фонд Степана Івахова «Патріоти Волині» ще у травні 2014 року започаткував проект «Збережи життя солдату», в якому уже відправили допомоги більше ніж на 70 мільйонів гривень.

Ми будемо продовжувати поки ця клята війна не закінчиться. Ця неоголошена війна дала багато жалю, горя і вбитих життів. Але також вона дала неймовірних людей, які серед нас, які надихають та мотивують. І їх треба славити кожного дня. Дякую за те, що ви є», - зазначив він.

Соломія Вітвицька та Денис П'ятигорець
Соломія Вітвицька та Денис П'ятигорець


За ініціативи волонтерів під час виставки «Переможці–2» збирали кошти на спортивний протез для учасника бойових дій Андрія Заня.

30 липня 2014 року на Донеччині чоловік потрапив під артобстріл та, розповідає, в польових умовах самотужки ампутував ногу. Нині ж, надихаючись проектом, боєць хоче займатися спортом, тому організатори проекту вирішили посприяти та встановили скриньки, куди усі охочі жертвували кошти. Військовий ніяковів на сцені та перш за все хотів подякувати своїм медичним волонтерам – Наталії Поповій та Наталії Ариванюк.

Відома волонтерка Наталія Попова, яка врятувала не одне життя та здоров’я воїна розповіла, що 10 000 волинян з перших днів війни пішли на Схід, 198 з них повернулися додому в трунах, 15 волинських бійців досі вважаються зниклими безвісти, а двоє перебувають у полоні.

ДИВИТИСЯ ВІДЕО З ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ

«Я хочу вам нагадати, що саме завдяки цим людям Волинь сьогодні не криє «Градами». На Волинь повернулися пораненими понад 2 тисячі бійців, 410 з них на все життя стали інвалідами війни. Ми запросили «Переможців» для Вас. Я вас дуже прошу живіть, будьте сильними і знайти, що ми завжди з вами. Бо ті цифри, що я називала, то не цифри, це люди. Люди за якими мами, діти, дружини», - додала вона.

Нині автори проекту націлені на спортивну реабілітацію поранених. Тому до Луцька завітали учасники проекту «Переможці» Сергій Романовський, Владислав Кузнєцов, Сергій Храпко, В`ячеслав Буйновський.

Сергій Романовський, Владислав Кузнєцов, Сергій Храпко, В`ячеслав Буйновський та Сергій Торчинський
Сергій Романовський, Владислав Кузнєцов, Сергій Храпко, В`ячеслав Буйновський та Сергій Торчинський


Так, Сергій Романовський зазначив, що «ми хочемо виступати для всього суспільства та України як згадка про цей час, війну та про те, що потрібно боротися проти ворога, якого подолаємо».

Кузнєцов розповів, що є учасником першого проекту «Переможці».

«Люди змогли побачити, що хлопці, які були на війні та втратили кінцівки, повернулися до звичайного життя. Коли уже відкривали другий проект, то більше людей уже знали про цей проект», - зазначив Кузнєцов.

Учасники «Переможців-2» зазначали, що ініціатива покликана змінити не лише ставлення цивільних до поранених атовців, але й ставлення самих бійців.

На відкритті був і волинський бронзовий призер «Ігор Нескорених», патрульний поліцейський Сергій Торчинський, який подякував діаспорі за підтримку у Торонто на змаганнях.

ДИВИТИСЯ ФОТО З ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ

Розважали глядачів Арсен Мірзоян, музичні гурти «Пластилін», «Такалаба» та «Резус Блюз».

Арсен Мірзоян
Арсен Мірзоян


А завершили відкриття спільним виконанням державного Гімну України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Завдяки цим людям Волинь не криє «Градами». У Луцьку відкрили виставку «Переможці»
22 жовтень, 2017, 16:57