Ігор Лапін розповів майбутнім політологам про законотворчість

Ігор Лапін розповів майбутнім політологам про законотворчість
Сьогодні народний депутат України Ігор Лапін провів лекцію для студентів-політологів Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Про це йдеться на сайті нардепа.

Говорили про особливості законодавчого процесу, про всі етапи прийняття законопроекту – від ініціативи до підписання проекту закону Президентом на прикладі останніх реформ.

«На жаль, не всі законопроекти мають своє логічне завершення, деякі повертаються на доопрацювання, а деякі знімаються з розгляду, або висять на сайті все скликання без будь-якого руху», - зазначив нардеп.

Якщо взяти за приклад реформи, які приймались восени, а їх було чотири, то по кожній з них можна побачити застосування різних політичних технік під час законотворення.

Наприклад, близько 5 тисяч поправок до судової реформи затягли її розгляд на два пленарних тижня. До законопроекту, який стосувався пенсійної реформи, було більше тисячі поправок.

Але після обговорення в профільному комітеті, майже 700 поправок зняли з розгляду. Про медичну реформу дискутували в комітеті з питань охорони здоров'я найдовше. Законопроект відкликали, доопрацьовували та перевносили.

Власне це дозволило отримати голоси для підтримки реформи. Адже в першому варіанті було чимало норм, які в наших умовах були б непрацюючими, а для медицини це неприпустимо.

Розповідаючи про законопроекти, Ігор Лапін додав: «В депутатів цього скликання почався певний законотворчий спам. За три роки подано більше 7 тисяч законодавчих ініціатив. Ми їх фізично не встигнемо розглянути. Є й такі проекти законів, які стосуються проблем, що можна було б вирішити і рішенням міської ради чи наказом орнану виконавчої влади».

Студенти зацікавились темою лекції, тому запитань було багато. Депутат у свою чергу побажав молоді знайти себе в професії.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Ігор Лапін розповів майбутнім політологам про законотворчість
24 жовтень, 2017, 10:30