Розслідування резонансної справи на Волині затягується, - ЗМІ

Розслідування резонансної справи на Волині затягується, - ЗМІ
Минуло п’ять місяців, відколи директору «Волинського облавтодору» Олександру Зінькову (на фото) оголосили про підозру у кримінальному правопорушенні.

Той нібито шляхом зловживання службовим становищем привласнив значну суму державних грошей, - пише Василь Бідун на шпальтах Волинь24.

За таку діяльність, яку правоохоронці кваліфікують як тяжкий злочин, керівникові «автодору» загрожує позбавлення волі до восьми років.

Хоча про підозру Олександру Зінькову повідомили ще 22 травня 2017 року, досі відчутних зрушень в цій справі не помітно, а підозрюваний і далі залишається на посаді.

Кримінальне провадження за підозрою директора ДП «Волинський облавтодор» Олександра Зінькова в розтраті бюджетних відкрили ще 7 серпня 2015 року.

Як повідомляють слідчі волинського управління СБУ, 25 березня 2015 року Служба автомобільних доріг у Волинській області та ДП «Волинський облавтодор» уклали договір на суму 28,75 мільйона гривень, яким «автодорівці» брали на себе закупівлю послуг з утримання доріг.

За цим договором, зокрема, було чітко передбачено, що «облавтодор» має придбати 85,3 тонн фарби за ціною 44,31 грн./кг. на дорожню розмітку. Загалом на суму 3,8 мільйона гривень.

Також «Волинський облавтодор» мав купити 28,2 тонн скляних мікрокульок за ціною 20,04 грн./кг. на загальну суму 565,7 тисяч гривень.

Та з’ясувалося, що «облавтодорівці», довго не чекаючи, закупили ці товари за значно вищими цінами і, як наслідок, у значно меншій кількості, ніж було заплановано.

Так, уклавши договір з київською фірмою ТОВ «Вітал Глобал Проект Україна» 22 квітня 2015 року, «автодорівці» купили 18,24 тонн фарби «Горожанка» за ціною 72 грн./кг. (а не 44,31, як передбачалося) та 4,5 тонн мікрокульок зі скла за ціною вдвічі вищою від запланованої – 42 грн./кг.

Покупка обійшлася «Волинському облавтодору» в 1,5 мільйона гривень, які він одержав від ДП «Донецький облавтодор» в якості поворотної фінансової позики.

Тож фактична вартість фарби, зазначають в СБУ, перевищує договірну ціну на 185,5 тисяч гривень без ПДВ, а скляних кульок – на 56,5 тисяч гривень без ПДВ.

Слідчі також встановили, що «облавтодор» використав на дорожню розмітку 17,4 тонн фарби вартістю 1,25 мільйона гривень, якість якої, як з’ясували експерти компанії «Експертно-правова консалтингова компанія «ЮРЕКС», не відповідає технічним вимогам. Тим не менше, Служба автомобільних доріг в області прийняла роботи і сплатила 1,8 мільйона гривень за рахунок бюджетних коштів.

Підозри у слідчих викликала співпраця «Волинського облавтодору» з київською фірмою ТОВ «Вітал Глобал Проект Україна», в якої, власне, дорожники й купували фарбу та мікросфери.

Правоохоронці встановили, що київське підприємство, статутний капітал якого 20 тисяч гривень, через два дні після підписання угоди з волинськими «автодорівцями», уклало договір поставки фарби та скляних мікросфер з білоруською фірмою УП «СТиМ».

«Вітал Глобал Проект Україна» закупила 32 тонни білої емалі «Горожанка» за ціною 1,05 євро (25,48 гривень) та 8 тонн мікросфер за ціною 0,35 євро (8,5 гривень. Ці покупки, за тодішнім курсом, обійшлися їм у 883 тисячі гривень.

Двічі, а саме 15 червня та 21 серпня 2017 року, слідчий звертався до Луцького міськрайонного суду за допомогою: просив дати дозвіл на примусовий привід свідка – директора «Вітал Глобал Проект Україна» Віталія Попкова.

Коли в слідчого виникла потреба додатково викликали Віталія Попкова на допит, з’ясувалося, що той переховується. Зокрема, він вказав недійсний номер телефону, тривалий час не з’являвся в місці реєстрації, дав неправдиву інформацію щодо свого фактичного місця проживання.

Також з’ясувалося, що ТОВ «Вітал Глобал Проект Україна» відсутнє за місцем реєстрації.

Коли Віталія Попкова допитували у вересні 2015 року, він вказав адресу постійного місця проживання в Києві. Проте слідчий, прибувши туди в лютому 2017 року, з’ясував, що ця квартира насправді належить іншій людині. Більше того, будинок прийняли в експлуатацію лише на початку 2015 року, тому у вказаній квартирі навіть не зробили ремонт.

«Директор підприємства ніколи не проживав в цій квартирі і не має жодного стосунку до неї і до справжнього власника», – зазначив слідчий.

Хоча суд два клопотання слідчого задовільнив, проте Віталія Попкова, схоже, впіймати так і не вдалося.

В Єдиному держреєстрі судових рішень вдалося відстежити послідовність судового процесу за підозрою директора ДП «Волинський облавтодор» Олександра Зінькова в корупції й розтраті бюджетних коштів.

Ще до оголошення директору облавтодору про підозру, 11 травня 2017 року Луцький міськрайонний суд дав слідчим тимчасовий доступ до документів «Волинського облавтодору», зокрема до оригіналів документів, які містяться в особовій справі директора, контракту, на підставі якого він виконує свої повноваження.

Слідчий управління СБУ у Волинькій області тоді зазначав, що Олександр Зіньков відмовляється відповідати на запити в належній формі.

23 травня, на другий день після оголошення про підозру, в Луцькому міськрайонному суді відбулися дві справи, в одній з яких слідчий відділу УСБУ у Волинській області просив суд застосувати щодо Олександра Зінькова запобіжний захід у вигляді застави; в іншій – відсторонити його від посади.

Щоправда, ні перше, ні друге клопотання суд не задовільнив, мотивуючи це недостатньою обґрунтованістю підозр та відсутністю достатніх підстав.

Тим не менше, слідчий суддя застосував до Зінькова пом’якшений запобіжний захід, поклавши на нього зобов’язання впродовж двох місяців з’являтися на виклики на першу вимогу, не відлучатися з території Волинської області без дозволу слідчого, прокурора чи суду, здати на зберігання закордонний паспорт й повідомляли про зміну місця проживання чи роботи.

На початку червня на рішення суду подали апеляцію і знову просили відсторонити Олександра Зінькова від посади. Проте Апеляційний суд Волинської області був невблаганним і залишив апеляцію без задоволення.

Тож Олександр Зіньков наразі залишається на посаді директора ДП «Волинський облавтодор», яку він займає з листопада 2013 року.

А кримінальне провадження, тим часом, опинилося під загрозою закриття.

Так як досудове розслідування не було доведене до логічного кінця впродовж двох місяців з дня повідомлення керівнику «облавтодору» про підозру, його строк, очевидно, було продовжено ще на рік, як це передбачає КПК України.

Якщо ж слідчим не вдасться до літа 2018 року докопатися до істини, то винних у цій справ може так і не знайтися.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Певне, підозрюваний добре знає табличку ділення... Як, між іншим, і хабарниця Т. Павлова з луцької податкової, теж успішно продовжує працювати... А скільки було галасу !..
Відповісти
Останні новини
Розслідування резонансної справи на Волині затягується, - ЗМІ
25 жовтень, 2017, 23:36