Мартиненку оголосили про підозру в оборудці на 6,4 мільйона євро

Мартиненку оголосили про підозру в оборудці на 6,4 мільйона євро
Детективи НАБУ повідомили про підозру у заволодінні майном ДП «НАЕК «Енергоатом» екс-нардепу від Волині Миколі Мартиненку та його ймовірному спільнику, керівнику структурного підрозділу ДП «НАЕК «Енергоатом».

Дії осіб кваліфіковано за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»), - повідомляє прес-служба НАБУ.

За версією слідства, екс-народний депутат України, колишній голова комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, у змові з трьома особами – згаданим посадовцем структурного підрозділу ДП «НАЕК «Енергоатом», колишнім керівником цього ж підрозділу та ще однією особою, наближеною до екс-народного депутата, організували корупційну схему, в результаті якої інтересам ДП «НАЕК «Енергоатом» завдано шкоди обсягом 6,4 мільйона євро.

Як з’ясували детективи НАБУ, учасники угрупування у 2008-2012 роках штучно створили умови проведення низки тендерів, завдяки яким переможцем визнано чеську компанію «Škoda JS» (фактичним власником є російське ЗАТ «Об'єднані машинобудівні заводи») із завищеними на 6,4 мільйона євро ціновими пропозиціями, що в окремих випадках складало до 20% від вартості обладнання.

У подальшому, після отримання зазначених коштів за контрактами, укладеними з ДП «НАЕК «Енергоатом», «Škoda JS» перерахувала 6,4 мільйона євро на рахунок компанії «BRADCREST INVESTMENT S.A.» (Панамська Республіка), єдиним власником (бенефіціаром) якої є екс-народний депутат України.

На рахунку зазначеної компанії у швейцарському банку за запитом Національного бюро про міжнародну правову допомогу арештовано кошти у сумі, еквівалентній 86,4 млн грн (3,2 млн швейцарських франків).

Слідчі дії тривають. Встановлюється місце знаходження інших ймовірних учасників угруповання.

Кримінальне провадження за наведеними фактами детективи Національного бюро зареєстрували у грудні 2015 року. Під час розслідування НАБУ скерувало до компетентних органів інших держав близько 20 запитів в рамках міжнародної правової допомоги, які виконувалися від 3 місяців до 1,5 року.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.