Погода, Новости, загрузка...

Секрети для початківців: волинянка розповіла про тонкощі вирощування винограду

Галина Борис з Волині давно вирощує різноманітні сорти винограду на своїй невеличкій присадибній ділянці й охоче ділиться досвідом.

Тож жінка дає власні поради щодо догляду за цією культурою, називає препарати, які випробувала сама і впевнена у їхній дієвості, - пише газета Волинь-нова.

— Немає сумнівів, що ця рослина посідає особливе місце у вашому житті. Чому саме виноград? Чи давно маєте таке хобі?

— Довгий час мріяла про цю ягоду, тільки не могла повірити, що вона може рости у нас на Волині. Але років десять тому придбала через інтернет–магазин один кущик, який добре прийнявся, дав хороший приріст у перший рік і «благополучно» вимерз узимку. Проте вся лоза і бруньки, які перебували під снігом, вижили. От з того все й почалося. Стало моїм хобі. Виноград можна полюбити, а розлюбити не вдається.

— У кого ви вчилися чи продовжуєте вчитись?

— Не було в кого, бо я просто не знала, хто із земляків вирощує винну лозу, а близькі знайомі цією справою не займались. Тому читала все з інтернету, часто помилялася, знаходила людей, які також цим захоплювались. У них купувала чубуки різних сортів і гібридів, розпитувала, ділилася своїм досвідом.

— Скільки сортів вирощуєте?

— Важко сказати, бо їх пройшло багатенько через мої руки — ​одні прижилися, інші не підійшли за смаком чи стійкістю. Ділянка, де вирощую, невелика — ​десь 4 сотки, на яких до 50 сортів столового, технічного та універсального винограду. Кожного року купую чубуки нових сортів, бо ж їх є стільки, досі не бачених.

— Чи можна у вас придбати саджанці?

— Із недавніх пір виноград став для мене не тільки хобі, а й невеличким бізнесом. Я продаю і вимінюю чубуки, зелені вегетуючі саджанці у закритій тарі, одно– та дворічні із відкритою кореневою системою, а також стиглу ягоду. Особливо подобається продавати її просто з виноградника, а найбільш цікаво, коли приходять покупці з малими дітками. Вони скубають грона, вибирають, смакують. А потім повертаються — ​і вже точно знають, чого хочуть. Одні віддають перевагу синім ягодам, інші — ​білим чи рожевим, без кісточки, або із мускатом.

— А вино робите? Які із сортів найбільше для цього підходять?

Вже два сезони робила своє вино із чистого соку. Вивчаю технології виноробства, вони досить складні і багато ще треба пройти, аби дізнатися всі тонкощі.

— Виноград на вино розмножую, деякі кущі вже кілька літ плодоносять, деякі тільки цього року дадуть перші грона. Сама полюбляю їсти винні дрібно–ягідні сорти. Вже два сезони робила своє вино із чистого соку. Вивчаю технології виноробства, вони досить складні і багато ще треба пройти, аби дізнатися всі тонкощі. Задоволена, що цьогоріч вдалося стабілізувати напій і він може зберігатися певний час.

— Які хвороби найбільше вражають виноград і як із ними боротися? Що порадите робити обов’язково, залежно від сезону?

— У нашій зоні у нього не так уже й багато хвороб. Добре, що поки відсутня філоксера, не так дістають шкідники. Проте є грибкові хвороби оїдіум і мільдью, які при поганому догляді, а особливо при загущенні і малому провітрюванні пагонів і листя, можуть звести нанівець усі очікування врожаю. Для боротьби з ними існує безліч фунгіцидів, а я можу запропонувати випробувані свого часу на власному винограднику.

Обробки доцільно проводити баковими сумішами, змішуючи почергово сумісні препарати в невеликій кількості води. Щоб визначити, скільки необхідно розчину для обприскування, спочатку виноградні кущі підживіть сумішшю для листя — ​і рослині користь, і ви не витрачатимете дарма дорогу хімію, думаючи потім, куди утилізувати залишки. Хоча, якщо вирощуєте помідори, то майже всі фунгіциди придатні для них.

Проте від мільдью можна використовувати Ридоміл Голд, Танос 50, Косайд (препарат міді), Чемпіон Ультра (препарат міді), Квадрис, Інфініто, Ревус, Малвін, Хорус та інші. Від оїдіуму — ​Фалькон, Топсин М, Вівандо, Луна Експірієнс, Мерівон, Скор, Тіовіт Джет (сірка), Кумулюс (сірка) та інші. Залежно від погоди за сезон проводжу 3–4 обробки. Якщо необхідно приготувати менше розчину, то розділіть вказану кількість на 10 і отримаєте норму препарату на 1 л води. Слідкуйте за прогнозами погоди: ці роботи бажано провести хоча б за дві години до дощу.

Перший раз обприскую при появі третього–п’ятого листочка, наступний — ​перед цвітінням і обов’язково після його закінчення, а далі — ​залежно від погодних умов і розвитку кущів. Якщо використовувати тільки сертифіковані препарати, дотримуватись необхідних регламентів обробок та термінів очікування розпаду хімічних елементів, то можна споживати смачну і безпечну ягоду всім, хто її любить і вирощує.

Світлана Коширець.