Погода, Новости, загрузка...

Учені розвінчали міф про ефективність дієт

http://korrespondent.net
За твердженням експертів, на світі немає жодної «універсальної» дієти.

Експерти з Медичної школи Массачусетського університету стверджують, що різним людям підходить різний режим і раціон харчування ‒ залежно від генетичних особливостей, ‒ пише Кореспондент.

У журналі Journal of the American Medical Association опублікована стаття фахівців університету, в якій автори критикують загальне божевілля на дієтах: будь-яка з них, на думку вчених, працює тільки в комплексі з фізичними вправами і належної психологічною мотивацією.

«Важливо не те, що ви їсте, ‒ говорить експерт Бредлі Апеленс, ‒ а те, як ви їсте».

Під «як» тут мається на увазі весь спосіб життя, цілком. Дослідники проаналізували купу робіт, присвячених тому, яка дієта краще всього допомагає скинути вагу і запобігти появі діабету і серцево-судинних хвороб. У результаті не вдалося знайти жодного режиму харчування, який робив би акцент на жирах, вуглеводах або білках і при цьому давав би тривалий ефект. Маса тіла зменшувалася, але ненабагато і ненадовго.

Але ось що точно допомагало скинути вагу, так це зміни в способі життя. Зрозуміло, раціон харчування ‒ одна з його складових, але без вправ і самодисципліни будь-яка дієта марна. Бажаючи скинути вагу, людина повинна не тільки правильно харчуватися, а й забезпечити належну навантаження на мʼязи і серцево-судинну систему ‒ і при цьому усвідомлювати своїй поведінці, тобто зберігати мотивацію, стежити за станом організму, вміти аналізувати відчуття голоду і т. д.

І що в цьому випадку означає «правильно харчуватися»? Виявилося, що при комплексному підході вид дієти не грає ніякої ролі. Це може бути низьковуглеводна, або низькожирова, або ще якась дієта ‒ будь-яка буде здатна утримати вагу в рамках і запобігти діабету.

Іншими словами, всі дієти однакові: при належному способі життя всі вони так чи інакше допоможуть, а поодинці, без вправ жодна не дасть потрібного результату.

Дослідники згодні, що деякі дієти (наприклад, вегетаріанська або рибно-вегетаріанська) допомагають надовго скинути вагу, проте в цьому випадку ефект обумовлений не тільки особливостями харчування, але і жорсткою самодисципліною, якої вимагають такі дієти. Тобто, щоб дотримуватися деяких режимів харчування, потрібно змінити спосіб життя.