Погода, Новости, загрузка...

Одеситу, який хотів вбити Путіна, дали 10 років

Московський міськсуд у вівторок, 10 вересня, засудив до 10 років ув'язнення Іллю П'янзіна, визнавши його винним у підготовці замаху на Володимира Путіна, який обіймав у той час посаду прем'єр-міністра.

Звинувачення просило для П'янзіна 15 років ув'язнення, - пише РИА НОВОСТИ.

Відбувати покарання, згідно з вироком, П'янзіну належить в колонії суворого режиму.

Як відомо, в лютому 2012 року спецслужби Росії і України повідомили про затримання в Одесі злочинців, які перебували в міжнародному розшуку. За версією слідства, екстремістську групу з трьох молодих людей (вихідців з Чечні Адама Осмаєва, Руслана Мадаєва і уродженця Казахстану Іллі П'янзіна), які організували конспіративну базу в одній з квартир Одеси, вдалося виявити і знешкодити в січні-лютому минулого року після того, як у житлі випадково спрацювала саморобна бомба.

Мадай тоді загинув, а затриманий першим П'янзін розповів співробітникам служби безпеки України, що він і його подільники готували вибухівку для замаху на Путіна і главу Чечні Рамзана Кадирова. За словами підозрюваного, замах на Путіна в Москві мав відбутися відразу після виборів президента Росії в березні 2012 року.

Зловмисники планували підірвати автомобіль на шляху проходження кортежу Путіна. Згодом П'янзін за запитом Генпрокуратури РФ був виданий російській стороні.

Повідомлення Першого каналу про запобігання готувався замаху на прем'єр-міністра РФ і кандидата в президенти Володимира Путіна викликало бурхливу реакцію в суспільстві та ЗМІ.

Терористи були затримані на Україну ще на початку лютого 2012 року, але інформація про це отримала широкий розголос тільки за шість днів до президентських виборів. Опоненти Путіна поставилися до новини з недовірою, вважаючи передвиборчим ходом, єдинороси і ветерани спецслужб, навпаки, побачили за спробою замаху помсту терористів.

Напередодні Ялтинського саміту 18 серпня 2000 року українські спецслужби отримали інформацію про підготовку замаху на главу російської держави. У ході відпрацювання версій були затримані четверо чеченців і декілька людей із країн Близького Сходу.