Погода, Новости, загрузка...

Українські вболівальники написали лист президенту ФІФА

http://gazeta.ua
Вболівальники обурюються забороною використання націоналістичної символіки.

Громадські об'єднання «Друзі Динамо» (Київ) і «Завжди Вірні» (Львів) звернулися з відкритим листом до президента ФІФА Йозефа Блаттера і старшого корпоративного менеджера УЄФА з соціальної відповідальності Патріка Гассера, ‒ пише Gazeta.ua.

Нагадаємо, на матчі кваліфікації ЧС-2014 Україна ‒ Сан-Марино (9:0) був присутній представник контролюючого органу FARE, який зафіксував численні порушення з боку українських фанатів.

Зокрема, під час гри представником FARE були помічені банери із зображенням логотипу дивізії «СС-Галичина», а також розтяжки з цифрою 88, що означає фашистське вітання.

«Ми були шоковані тим, що до дискримінаційної символіки зараховуються символи національно-визвольної боротьби українського народу. Наприклад, червоно-чорний прапор Організації українських націоналістів.

Під цим прапором в часи другої світової війни українці чинили опір двом потужним тоталітарним режимам світу ‒ гітлерівському і радянському. Для значної частини українців цей прапор асоціюється з героїчними сторінками своєї історії. Тому у нас виникає питання про компетентність та неупередженості експертів FARE.

Також дивно бачити в числі дискримінаційних символів портрети керівників українського визвольного руху Степана Бандери та Романа Шухевича. Не справа FARE давати оцінку історичним постатям, які для багатьох українців є національними героями. Жодна поважна організація не дозволяє собі таких односторонніх і упереджених оцінок.

Ми закликаємо Вас не виносити поспішних рішень на підставі звіту організації, компетентність якої щодо української історії та української символіки викликає величезні сумніви.

Зверніть увагу, що необачне рішення, яке ґрунтуються на згаданих умовах FARE, дискредитує саму боротьбу з проявами нетерпимості», ‒ йдеться у відкритому листі.
Нагадаємо, після матчу Україна ‒ Сан-Марино з’явилася інформація про те, що на підставі звіту спостерігача FARE на збірну можуть бути накладені санкції ‒ зняття очок або проведення матчу без глядачів.

Найближчий матч кваліфікації ЧС-2014 збірна України проведе 11 жовтня в Харкові проти збірної Польщі.