Погода, Новости, загрузка...

Гребенщиковe - 60!

Сьогодні Борису Борисовичу Гребенщикову виповнюється 60 років.

БГ народився 27 листопада 1953 року в Ленінграді (нині Санкт-Петербург), - пише Кореспондент.

Його батько, Борис Олександрович, був інженером, директором дослідного заводу Балтійського пароплавства. Мати, Людмила Харитонівна, працювала юрисконсультом Ленінградського будинку моделей.

Займатися гітарою Борис Гребенщиков почав ще навчаючись у школі, в 1968 році. Першою завченою піснею стала Ticket to Ride Бітлз. Власні пісні Бориc Гребенщиков перший час писав англійською мовою, а потім став складати російською.

У 1971 році Гребенщиков вступив до Ленінградського державного університету (нині Санкт-Петербурзький державний університет), на факультет прикладної математики і процесів управління. Під час навчання у ЛДУ він у липні 1972 року разом зі своїм шкільним приятелем Анатолієм Гуницьким заснував групу Аквариум.

У 1973 році відбувся сценічний дебют Гребенщикова - він виступив на фестивалі в Юкках, де під акустичну гітару виконав пісні Кета ​​Стівенса.

На початку 1974-го року, під час студентських канікул, був записаний перший альбом групи Аквариум під назвою Спокуса Святого Акваріуму. Протягом наступних двох років колектив активно виступав і записував свої пісні.
Аквариум 1.0, БГ і Сева, 1975
aquarium.ru

У 1976 році Гребенщиков закінчив університет, вступив до аспірантури і почав працювати в Науково-дослідному інституті комплексних соціальних досліджень (НДІКСД) молодшим науковим співробітником. Він продовжував писати пісні, виступав з концертами і співпрацював з експериментальним студентським театром ЛДУ. Заснував самвидавний журнал Рокси.

У 1978 році вийшов магнітоальбом Бориса Гребенщикова і Майка Науменка Всі брати - сестри. У 1980 році Аквариум виступив на рок-фестивалі в Тбілісі, після чого популярність групи та її лідера значно зросла. Однак саме після цього концерту Аквариум був заборонений, а Гребенщикова виключили з комсомолу і звільнили з роботи.

У 1981 році група стала членом Ленінградського рок-клубу, брала участь у перших п'яти його фестивалях.


З 1982 року почалася активна концертна діяльність колективу, поїздки в Москву, Архангельськ, інші міста. У цьому ж році Гребенщиков взяв участь у продюсуванні першого альбому гурту Кино 45.

Наприкінці 1980-х років, після початку перебудови, Аквариум отримав можливість давати велику кількість концертів, випускати альбоми. У 1987-му році фірма грамзапису Мелодия вперше випустила альбом Аквариума Рівнодення у вигляді вінілової платівки - він був розкуплений за кілька годин.

На початку 1990-х років група Аквариум на деякий час припинила свою діяльність. У цей час Гребенщиков очолив іншу групу - БГ-Бэнд. У 1993 році Аквариум возз'єднався в оновленому складі, колектив багато виступав у країнах СНД і за кордоном.

У цей час з'явилися альбоми Аквариума Улюблені пісні Рамзеса IV, Кострома mon amour, Навігатор, Сніговий лев.

У 1997-му році вийшли диски Гіперборея, а потім Ліліт. Останній був записаний із західними музикантами - групою The Band. Також Борис Гребенщиков звертався до творчості інших музикантів - в 1994 році вийшов диск пісень Олександра Вертинського в його виконанні, а в 1999 році - Булата Окуджави.

Разом з тим були здійснені й інші проекти Гребенщикова, наприклад, записи інструментальних альбомів, а також альбом Прихисток - тибетські мантри, записані з Габріелем Ротом і групою The Mirrors, а в 2002-му році - з ними ж - альбом Bardo. У 2001-му році був випущений альбом пісень на вірші Анатолія Гуницького П'ятикутний гріх.
БГ, Андрій Суротдінов, Аквариум 3.0, Сіетл, 22 червня 2002 року
aquarium.ru

У 2003 році Аквариум випустив альбом Пісні рибалки, запис якого проходив в Росії і в Індії за участю індійських музикантів. У цьому ж році музикант відзначив своє п'ятдесятиріччя великим концертом Аквариума в Державному Кремлівському палаці.

22 травня 2005 року Борис Гребенщиков почав кар'єру радіоведучого: на Радио России стала щотижня виходити його авторська музична програма Аеростат.

У 2007 році відбувся концерт гурту Аквариум у лондонському Альберт-холі (Royal Albert Hall). Захід був організований за підтримки фонду індійського філософа, проповідника і музиканта Шрі Чинмоя, духовного наставника Гребенщикова. У тому ж році музикант влаштував власну виставку непрофесійних фотографій рідного міста Инфра Петербург.

У 2008 році Гребенщиков виступив з новим проектом Aquarium International, суть якого полягала в тому, щоб збирати на одній сцені з Акваріумом майже два десятки представників різних країн, що грають на різних інструментах.
У 2009-му році Гребенщиков та Аквариум одні з перших використовували у Росії модель "завантаж і заплати, скільки вважаєш справедливим", виклавши свій новий альбом Пушкінська, 10, на сайті Kroogi.ru.

У 2011-му році Аквариум представив новий альбом Архангельськ. У 2012 році, на честь 40-річного ювілею Аквариума, група виклала в мережу каталог з усіх 29 студійних альбомів колективу.

У 2012-му році Борис Гребенщиков і композитор Андрій Микита створили ораторію Сім пісень про Бога для солістів, кількох хорів (з понад 100 осіб) та симфонічного оркестру. Її прем'єра відбулася 20 листопада 2012 року у Великому залі Московської консерваторії.

У березні 2013-го року Гребенщиков виступив із заявою про те, що група Аквариум припиняє спілкування зі ЗМІ і йде в "партизани". При цьому колектив скоротить кількість концертів, але продовжить роботу в студійному форматі.
БГ у студії, вересень 2013-го року
Фото з ​​особистої сторінки на Facebook

На рахунку Бориса Гребенщикова більше 30 альбомів, випущених у складі Аквариума, сольні платівки та участь у проектах друзів-музикантів. Музика Гребенщикова звучить у таких фільмах, як Асса (1987), Місто (1989), Будинок під зоряним небом (1991), Азазель (2002) та багатьох інших.

Музикант нерідко бере участь у благодійних концертах на допомогу хоспісу або безпритульним людям.

Борис Гребенщиков є автором книги Трамонтана, до якої увійшли тексти пісень, написаних у XXI столітті, в тому числі зовсім нові, неопубліковані. Тексти до випусків радіопрограми Аэростат увійшли в чотиритомну музичну авторську енциклопедію Бориса Гребенщикова Аэростат.

Гребенщиков був удостоєний багатьох нагород. Він нагороджений орденом За заслуги перед Вітчизною IV ступеня (2003), є лауреатом премії Тріумф (1998), Царськосельської мистецької премії (2002), премії Своя колія імені Володимира Висоцького (2004). У 2009-му році Гребенщиков отримав премію Степовий вовк за одну з книг із серії Аэростат. У 2012-му році музикант став володарем премії журналу Русский пионер в номінації Вірші XXI століття. Поезія епохи.

Гребенщиков одружений втретє. У 1978-му році він одружився вперше із Наталією Козловською, яка працювала інженером-економістом. У них народилася донька Аліса, що згодом стала актрисою театру і кіно. Шлюб тривав кілька років.

З 1980 року по 1989 рік музикант перебував у шлюбі з Людмилою Гребенщиковою( Шуригіною), в цьому шлюбі народився син Гліб.

Потім його дружиною стала Ірина Гребенщикова (Тітова). У них народилася донька Василина, двох дітей Ірини від попереднього шлюбу Гребенщиков усиновив.