Погода, Новости, загрузка...

Волинські «радіочастотники» пояснили, чому в області проблеми із цифровим телебаченням

Через особливості розташування Волинської області, процедуру погодження з іншими країнами та відсутність графіку відключення аналогового мовлення на частині території Волині досі немає цифрового телебачення.

Про це йдеться у відповіді начальника обласного відділу
західної філії державного підприємства «Український державний центр радіочастот» Сергія Петрова на звинувачення у зволіканні, які раніше прозвучали з уст представника Національної ради з питань телебачення і радіомовлення на Волині Степана Родича.

Нагадаємо, на думку Степана Родича, основна причина того, що у північних райони Волині досі не мають доступу до цифрового мовлення у тому, що Український державний центр радіочастот не хоче виділити такі частоти для цих районів.

Про це він заявив під час засідання щодо розвитку цифрових комунікацій на Волині у вівторок, 17 лютого.

В Українському державному центрі радіочастот вимагають у Степана Родича спростувати звинувачення щодо перешкоджання поширенню мережі цифрового мовлення на Волині.

Як йдеться у заяві Сергія Петрова, «факти, на які посилається пан Родич у своєму виступі є недостовірними, а його звинувачення підлягають спростуванню, що доводиться наступними даними».

Він нагадує, що Волинь є прикордонною областю. Через те, що вона має спільні кордони з Польщею та Республікою Білорусь, радіочастотний ресурс України для потреб телерадіомовлення на її території фактично в 3 рази менш доступний, ніж в інших областях України.

На цей час смуга частот 470-862 мегагерців практично перевантажена діючими радіоелектронними засобами аналогового ТВ мовлення та цифрового телевізійного мовлення України та сусідніх країн, а також засобами стільникового зв’язку загальних та спеціальних користувачів.

Це дуже ускладнює проведення розрахунків з визначення доступних для присвоєння ТВ каналів та вимагає значних затрат часу, - пояснює Петров.

У вересні 2014 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернулась до УДЦР із конкретним замовленням стосовно підготовки висновків щодо можливості та умов користування ресурсом для радіоелектронних засобів цифрового наземного телевізійного мовлення у 330-ти населених пунктах України.

До переліку замовлення увійшли 10 об’єктів концерну РРТ в населених пунктах: Луцьк (Підгайці), Ковель, Горохів, Камінь-Каширський, Кортеліси, Любешів, Любомль, Нововолинськ, Шацьк і Цумань.

Процедура здійснення частотних присвоєнь передбачає не тільки підбір радіочастот, але й проведення міжнародної координації. Термін такої координації може коливатися в межах від одного до двох років.

«Хоча УДЦР і прагне пришвидшити процедуру відповідних розрахунків та узгоджень, але це виходить за межі можливостей підприємства. Також зазначаємо, що підготовка висновків щодо можливості та умов для впровадження цифрового наземного телевізійного мовлення у Волинській області можлива лише за умови поступового відключення аналогового ТВ мовлення відповідно до чіткого графіку, визначеного Національною радою», - йдеться у офіційній заяві.

УДЦР до сих пір, мовляв, не має інформації щодо графіку відключення радіочастотних присвоєнь РЕЗ аналогового ТВ мовлення, але ж питання щодо складання даного графіку піднімалося ще у грудні 2014 року на засіданні робочої групи при Волинській ОДА з підготовки до вимкнення аналогового ТБ.